Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Väntetiderna på ambulans ökar mest där de redan är längst.

 

Väntetiderna på ambulans skiljer sig åt mellan olika delar av landet och ökar mest där de redan är som längst – i Sveriges landsbygdskommuner. Det visar en ny rapport från organisationen Hela Sverige ska leva.

– Trygghet ska inte vara en fråga om adress. Att väntetider varierar mellan landsbygder och städer är välbekant, men när utvecklingen nu sakta drar isär landet när det gäller den allra mest grundläggande tryggheten behöver politikerna agera, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

I rapporten Blåljus i hela landet jämför Hela Sverige ska leva bland annat väntetiderna på ambulans i Sveriges kommuner. I genomsnitt är de längre  i landsbygdskommuner än i andra kommuner, och ökar över tid. Mest ökar de i kommuner med gles befolkning, som redan har de allra längsta väntetiderna. Pajala toppar listan över både faktiskt väntetid med 40,6 minuter och över ökning av väntetid sedan 2011 med 11,7 minuter.

Bara i 24 av landets 290 kommuner har väntetiderna blivit kortare under den senaste tioårsperioden. För de allra flesta beror minskningen på att regionen placerat en ambulans i kommunen, eller i en del av kommunen som tidigare inte har haft någon ambulans. I Lessebo, där väntetiderna minskat med 7 minuter i genomsnitt, placerades en ambulans dygnet runt 2018.

– Väntetiderna är avgörande för all blåljusverksamhet och vid livshotande tillstånd spelar varje minut stor roll. Det är tydligt att en extra ambulans på rätt plats gör skillnad vilket kokar ned till frågan hur mycket ett liv egentligen är värt, säger Josefin Heed, analytiker på Hela Sverige ska leva.

Älvdalen, Bromölla och Lilla Edet är andra exempel på kommuner som har fått fler ambulanser sedan 2011 och samtidigt minskat väntetiderna.

Rapporten Blåljus i hela landet är en del i serien Balansrapporterna, som undersöker balansen mellan land och stad. I rapporten ingår också avsnitt om skillnader i oro mellan landsbygder och städer, väntetider för räddningstjänst samt lokalisering av poliser.

 

För mer information, kontakta:

Terese Bengard, verksamhetschef, tfn 070-295 21 25

Josefin Heed, analytiker, tfn 010-489 13 57

Klas Fritzon, pressansvarig, tfn 070-226 67 91

 

Hela Sverige ska leva
Hela Sverige ska leva är en organisation som verkar för balans mellan land och stad. Vi samlar nästan 5 000 lokala utvecklingsgrupper, 24 länsavdelningar och en riksorganisation. Genom kunskapsutveckling, samverkan, kommunikation och projektverksamhet arbetar vi för att stärka utvecklingen i hela landet.

 

Pressbilder finns här: https://www.helasverige.se/pressmaterial-och-grafisktmaterial/