Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

Fria metoder – Visdomsrådets metod (Ancient Wisdom Council).

Visdomsrådet är en metod som kan användas för att finna lösningar med bred förankring och som bearbetats utifrån många olika perspektiv. Metoden tillåter deltagarna att lära av varandra och bidrar till ett öppet och tillåtande diskussionsklimat.

Beroende på hur många som deltar bildas ett antal grupper. Inom varje grupp delar deltagarna upp sig i åtta enheter som utgör visdomsrådets åtta perspektiv. Grupperna fyller en frågekorg med frågor som sorteras efter ämne, vilka sedan prioriteras genom t.ex. pluppning. Gruppen kommer att arbeta vidare med de sex till tio frågor som prioriterats högst. De utvalda frågorna behandlas av rådet. Alla åtta enheter ska behandla var och en av frågorna utifrån det perspektiv deras enhet representerar. Alla de åtta perspektiven bidrar på detta sätt med en viss syn på frågan:

Kreativta perspektivet – frihet och kreativitet
Perceptiva perspektivet – Läget idag och uppskattning
Känsloperspektivet – styrka och svagheter
Vägfinnarperspektivet – syfte och riktning
Bevarandeperspektivet – bevarande och balans
Tidsperspektivet – korrelation och timing
Genomförandeperspektivet – klarhet och handling
Energiperspektivet – integritet och vitalitet

Resultatet blir bättre ju fler olika bakgrunder och erfarenheter som finns i gruppen. Varje fråga skickas ett varv runt i rådet så att den behandlas av varje perspektivenhet. Vid behov görs en andra runda. Under rundan formas överenskommelser och förslag som anger hur gruppen kan arbeta vidare med frågan.

När
Vid behandling av komplexa frågor eller för frågor som vinner på att behandlas ur flertalet perspektiv. Metoden är också effektiv för att undvika att dominanta deltagare tar för mycket utrymme i diskussionen.

Hur lång tid
En halvdag.

Resultat
– Väl genomarbetade frågor och förslag.
– Alla gruppdeltagare blir delaktiga i processen.
– Gruppdeltagarna upplever ett ökat förtroende för varandra.
– Fler gruppdeltagare kan göra sig hörda.

För hur många
Åtta personer och uppåt.

Referens
Holman, Peggy, Devane, Tom & Cady, Steven (red.) (2007). The change handbook: the definitive resource on today’s best methods for engaging whole systems. 2. ed. rev. and expanded San Francisco: Berrett-Koehler