Denna vecka lyfter vi LANDSBYGDSTJEJERNA!

På lördag den 8 mars är det internationella kvinnodagen. Hela denna veckan lyfter vi därför kvinnliga landsbygdsförebilder från hela Sverige på våra konton. För det behövs – statistik och forskning visar att unga kvinnor oftare än män flyttar från landsbygden till städer och att både kvinnor och de kvinnliga perspektiven i landsbygdsfrågorna är osynliga.
Trenden att fler kvinnor än män lämnar landsbygderna får staden bidrar till en ojämn könsfördelning i många landsbygdskommuner, vilket kan påverka både demografin och samhällsutvecklingen negativt. Överrepresentation av kvinnor bland utflyttarna är upp till 60 procent i vissa fall.
Varför är det så?
Kvinnor tenderar att flytta från områden med en mer segregerad arbetsmarknad, där traditionella könsroller är starkare och med få kvinnliga politiker,. Dessa platser kännetecknas ofta av patriarkala strukturer och en arbetsfördelning baserad på kön.
Under de senaste 30 åren har andelen kvinnor i kommunfullmäktige legat strax över 40%, och endast 34% av kommunstyrelsens ordförande är kvinnor. Enligt Jämställdhetsmyndigheten har utvecklingen mot jämställd representation i politiken stagnerat, särskilt på kommunal nivå.
Tuffare att vara kvinna på landsbygden
Många kvinnor på landsbygden startar egna företag, ofta inom tjänstesektorn, turism, hantverk och lokal livsmedelsproduktion. Kvinnor på landsbygden är mer benägna att vara företagare än anställda om de är gifta, har hemmavarande barn eller en utbildningsnivå lägre än den eftergymnasiala. Det kan tolkas som att företagandet är en lösning för att kombinera arbetsliv med ansvar för hem och barn. De företagande kvinnornas inkomster är i genomsnitt lägre än för kvinnor med anställning, för män som är företagare och för män med anställning.
Dock möter kvinnliga landsbygdsföretagare fler hinder än män, såsom svårare tillgång till kapital, nätverk och stödstrukturer, innovations-systemen är ofta anpassade efter traditionellt ”manliga” branscher.
Tjejer – ni behövs och gör stor skillnad!
Många kvinnor gör avgörande insatser på landsbygderna, men lyfts sällan fram som ”ikoner” eller opinionsbildare. Traditionellt förknippas landsbygderna istället med starka manliga profiler inom lantbruk, företagande, jakt, fiske och politik. Kvinnorna driver istället en stor del av landsbygdens företag inom besöksnäring- och ekoturism, vilket är en allt växande bransch. Företagande kvinnor stärker ofta lokalsamhället genom samverkan och socialt entreprenörskap.
Hur kan vi ändra på detta?
Tillgång till barnomsorg, sjukvård, kollektivtrafik och utbildning påverkar ungas val att stanna eller flytta. Om viktiga samhällsfunktioner försvinner blir det svårare för kvinnor att kombinera yrkesliv och familjeliv på landsbygden. Andra saker som lyfts fram för att underlätta för kvinnor att både stanna kvar och utvecklas på landbygderna är digitala och flexibla arbetsmöjligheter som distansarbete, lokala kvinnonätverk för stöd och utveckling och riktade satsningar på kvinnligt företagande. Regeringen har gett Tillväxtverket i uppdrag att genomföra insatser som syftar till att förbättra förutsättningarna för kvinnors entreprenörskap, ägande och företagande.
Utöver detta att vi tillsammans och medvetet lyfter landsbygdernas kvinnor, frågor och perspektiv, med förhoppningen att öka behovet av kvinnligt perspektiv och frågor i både media beslutsfattande organ.
Just därför lyfter vi denna veckan coola landsbygdskvinnor på våra sociala medier – här hittar du vårt facebook och instagramkonto. Kvinnliga landsbygdsförebilder från hela Sverige som alla utvecklar, inspirerar och lyfter livet på landsbygderna på ett eller annat sätt. Du kan också hjälpa till – skicka oss ett meddelande på våra konton med namn och bild på en kvinnlig landsbygdsförebild som du tycker ska lyftas och hyllas!
Källor: Jämställdhetsmyndigheten, Tillväxtverket, UMEÅ Universitet, SLU, Jordbruksverket, Linköpings Universitet