Skapa utveckling med hjälp av Leadermetoden.

1,7 miljarder av EU:s projektmedel till Sverige är öronmärkta för att skapa utveckling i landsbygder, enligt Leadermetoden. Så, hur kan du som ser behov i din bygd få del av miljonerna?
Lovisa Westling har jobbat med Leader sedan 2011 och har stenkoll på vad som är värt att tänka på för er som vill ansöka om projekt. Hon är verksamhetsledare för Leader Lappland, men också vice ordförande i den förening som samlar Sveriges alla Leaderområden. Vi bad om hennes fem bästa tips.
- Ta hjälp av proffsen. När ni har en idé ska ni kontakta ert lokala utvecklingskontor. Sverige delas in i 40 områden där det finns en särskild styrelse som prioriterar bland ansökningarna och ett lokalt kontor som hjälper er som söker pengar. De som jobbar där är proffs och ställer de rätta frågorna för att utveckla idén, eller bedöma om den alls är lämplig. ”Leaderkontoren stöttar hela vägen. Ingen fråga är för liten eller stor. Den enda frågan som är dum är den som aldrig ställs”, säger Lovisa.
- Tänk efter – före. Innan ni ansöker om stöd finns en hel del arbete att göra. Förankra idén i lokalsamhället, gärna i nära samverkan mellan civilsamhälle, offentliga organisationer och företag. Det ökar chansen att få stöd, men gör också att resultaten lever vidare. Tänk också noga igenom tidsplanen – ofta tar saker längre tid i verkligheten än vad som först verkar troligt på ett spånarmöte – och gör en realistisk budget. ”Säkerställ att ni har den likviditet som behövs och kunskap nog för att sköta administrationen. Kanske har ni en vass kassör i föreningen, eller finns hjälp att köpa in?”, säger Lovisa.
- Tålamod som dygd. Ni som har en idé är sannolikt också ivriga med att snabbt komma igång! Glöm det. ”Räkna med att det tar uppemot ett år från det att ni lämnar in ansökan tills att projektet kan starta.”, säger Lovisa. Ett bonustips är att tänka igenom hur ni kan använda väntetiden – för att på så sätt ge bättre förutsättningar för själva genomförandet. Men, det finns en genväg.
- Sikta på ”snabba cash.” Den bästa genvägen för att runda de långa handläggningstiderna är att söka pengar inom de så kallade paraplyprojekten. Där kan ni ta del av snabba pengar i form av utvecklingscheckar, mikrostöd, ministöd eller liknande. Dessa stöd riktas till vissa prioriterade områden, som till exempel unga, beredskap eller digitalisering. Snabbheten är inte allt, utan dessa små projekt är också enkla att administrera. ”En perfekt start för er som inte drivit Leaderprojekt tidigare.”, säger Lovisa.
- Stå upp för idén. Det är frestande att vrida och vända på en projektidé bara för att slutligen kunna pressa i den i en mall som ger finansiering. Lås er inte vid ursprungsidén – men glöm inte heller vad som driver er. Passar inte idén som ett Leaderprojekt finns många andra finansieringskällor, där några av de vanliga är Allmänna arvsfonden, Postkodstiftelsen och Sparbanksstiftelserna.
Leadermetoden kan beskrivas som ett sätt för att i projektform driva landsbygdsutveckling med en hög grad av lokal samverkan och ideellt engagemang. De 1,7 miljarder som ska fördelas under programperioden 2023-2027 kommer till hälften från EU. En tredjedel kommer från kommuner och regioner och de sista 17 procenten från svenska staten.
På www.leadersverige.se kan du hitta vilket leaderområde du tillhör och läsa mer om hur metoden fungerar.