Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Hela Sveriges vinnare utsedda!

Årets alla vinnare 2024 från vänster sett: Jenny Engström, verksamhetsledare och Ingrid Stridfeldt, ordförande, Råne Älvdals ekonomiska förening, Victoria Pettersson, Skaftö, Terese Kärngard, kommunstyrelsens ordförande Bergs kommun, Anders Englund, etableringsansvarig Bergs kommun samt Stig Wass, Gesunda.

Den 20 november presenterades vinnarna av Hela Sverige ska levas utmärkelser för Årets lokala utvecklingsgrupp, Årets landsbygdsutvecklare och Årets kommun.

– Utmärkelserna är ett sätta att belysa hur målmedvetenhet och mod kan få bygder att blomstra och hela kommuner att bli synliga i en värld som ofta bara verkar bestå av centralorter, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

Årets lokala utvecklingsgrupp

Råne Älvdals Ekonomiska Förening (RÅEK) trotsar alla föreställningar om var utveckling sker. Och hur utveckling sker. Med unik bredd, oöverträffad uthållighet och kreativa lösningar driver de allt från återvinningscentral till boendeutveckling. Nu får föreningen pris för sitt engagemang och arbete.

– Med mod, kreativitet och i föredömlig samverkan med såväl kommun som boende och näringsliv löser man utmaningar som för många hade varit omöjliga. Som de säger själva ”vi ger oss inte förrän vi hittar en lösning” – och det på allt från skola till återvinning. Fantastiskt, säger Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

En av många kreativa lösningar är STL-minibussen (smarta-transport-lösningar) som bland annat bidrar till att fler barn kan ta sig till ortens skola. Och skolans betydelse är man väl medveten om – utan skola stannar bygden. Just därför är ett av föreningens mål ökad inflyttning – både genom nybyggnation men också inventering av ödehus.

Årets lokala utvecklingsgrupp 2024 är Råneå Älvdals ekonomiska förening från Norrbottens län. Här representerad av Jenny Engström, verksamhetsledare och Ingrid Stridfeldt, ordförande.

Årets landsbygdsutvecklare I

När skolan på ön hotades klev Skaftöbon Victoria Pettersson ur sin comfortzone. Frågan är om hon någonsin går tillbaka. Några år senare är skolan räddad, ön har en egen podd och Victoria är ordförande för 700 medlemmar. Nu prisas hon för sitt engagemang och driv.

Att öka möjligheten för fler att bo på landsbygden är en ödesfråga för att få levande byar utanför tätorterna – och inte minst ett måste för att behålla service som skola. För trebarnsmamman och barnmorskan Victoria Pettersson är fler boende året runt på ön Skaftö ett solklart mål – och hon jobbar med det på alla tänkbara sätt.

– Att få fler att se Skaftö som mer än ett sommarparadis är ett måste för att ön ska kunna utvecklas. Det är ett stort uppdrag att försöka få en plats att bli sitt bästa, men jag är övertygad om att fler kan bli skärgårdslovers året om, säger Victoria.

Årets landsbygdsutvecklare 2024 är Victoria Pettersson, Skaftö, och Stig Wass, Gesunda.

Årets landsbygdsutvecklare II

Stig Wass ser möjligheter där andra ser problem – och har vänt utvecklingen i bygden Gesunda i Dalarna. Nu utses han till Årets Landsbygdsutvecklare av Hela Sverige ska leva.

Att öka möjligheten för fler att bo på landsbygden är en ödesfråga för att få levande byar utanför tätorterna. Att tänka utanför boxen är ofta ett måste för att hitta lösningar. I Gesunda i Dalarna har Stig Wass drivit arbetet att ge bystugan nytt liv genom renovering till flera lägenheter och den näst intill övergivna församlingslokalen en uppskattad mötesplats för äldre.

– Nästa steg är att få till boende för äldre nära centrum. Det gör det bättre, tryggare och mer socialt när människor blir äldre, samtidigt som det frigör hus till barnfamiljer som kan flytta in. Ett måste för att bygden ska utvecklas och få nytt driv, säger Stig.

Årets kommun

I Bergs kommun i Jämtlands län bor två tredjedelar av befolkningen utanför tätorterna. Ändå ses inte glesheten som ett problem – utan som möjlighet. Nu utses Berg till Årets kommun av Hela Sverige ska leva.

Att öka möjligheten för fler att bo på landsbygden är en ödesfråga för att få levande byar utanför tätorterna – och inte minst ett måste för att behålla service som skola. Trots sin stora geografiska storlek och sin relativt lilla befolkning om 7200 invånare, har Bergs kommun satsat stort på dialog med sina invånare. Genom att ha regelbundna bydialoger, frukost- och näringslivsträffar på sju olika platser skapar man en närhet till sin befolkning och näringslivet.

– Vår kommun består av mestadels landsbygd, så landsbygden är vårt naturliga fokus och relationen till de som bor i våra bygder är otroligt viktigt. Inte minst eftersom kommunen är geografiskt stor och det är viktigt att vi förstår hur beslut påverkar de olika områdena, säger Therese Kärngard, kommunstyrelsens ordförande i Berg.

Årets kommun är Bergs kommun i Jämtlands län. Här representerad av Terese Kärngard, kommunstyrelsens ordförande och Anders Englund, etableringsansvarig Bergs kommun.

 

Under vecka 47 presenteras årets vinnare lite närmare i Hela Sverige ske levas sociala kanaler. Följ oss på Facebook, Instagram och Linkedin för att vara säker på att inte missa något.

Se när Årets landsbygdsutvecklare Victoria och Stig hälsade på i morgonsoffan hos TV4.

För att lyfta fram priset och betydelsen av det ideella engagemanget har Hela Sverige ska leva skrivit en debattartikel, som under vecka 47 publiceras i tidningar på många håll i landet. Som till exempel i Hela Gotland, Kungsbacka Posten och Tidningen Ångermanland.

Läs mer om våra utmärkelser.