Den nya regeringen har nu presenterat statsbudgeten för 2023. Själva budgetpropositionen är 2 659 sidor lång och innehåller utgifter på 1 234 miljarder. Som vanligt följer budgeten 27 olika utgiftsområden som tillsammans innehåller flera hundra anslag.
Budgetpropositionen kan vid en första anblick verka svår att överblicka, men indelningen i 27 utgiftsområden (UO) underlättar. Du som till exempel är intresserad av infrastrukturfrågor hittar dem i UO 22, du som är intresserad av bostadsfrågor hittar dem i UO 18 och du som är intresserad av landsbygdsfrågor ska i första hand läsa UO 23.
Samtidigt är detta en sanning med modifikation. Landsbygdsfrågorna skär i stor utsträckning på tvären genom många olika utgiftsområden. Det betyder att de insatser som redovisas inom UO 23 bara utgör en liten del av helheten. Just områdena infrastruktur och bostäder är två exempel på insatsområden som i hög grad påverkar landsbygder, trots att de hanteras inom andra utgiftsområden. När regeringen sammanfattar sina insatser för att stärka villkoren på landsbygden syns den tvärgående karaktären tydligt, genom att insatserna finansieras av anslag inom flera olika utgiftsområden.
Det är inte möjligt att utläsa hur insatserna i budgetpropositionen som helhet fördelar sig mellan till exempel landsbygder och städer. Samtidigt finns det inget som hindrar att regeringen utvecklar strukturen så att statens geografiska avtryck blir mer tydligt kommande år, till exempel genom att redovisa samtliga politikområdens insatser fördelat på olika kommuntyper.
Budgetpropositionen är i första hand ett politiskt dokument genom de prioriteringar som görs i fördelningen av medel. Men den innehåller också en resultatuppföljning som ger en faktabaserad bild av hur det går för Sverige inom olika samhällsområden. Politiska mål som beslutats i riksdagen följs där upp med hjälp av så kallade indikatorer.
Uppföljningen av det landsbygdspolitiska målet sker inom UO 23. Tre övergripande indikatorer ska fånga i vilken utsträckning Sverige närmar sig målet om livskraftiga landsbygder och likvärdiga möjligheter i hela landet. I år visar indikatorerna bland annat att:
Nationella myndigheter spelar en viktig roll i arbetet med indikatorerna till budgetpropositionen. För landsbygdspolitiken och den närbesläktade regionala utvecklingspolitiken (UO19) är det Tillväxtverket som har i uppdrag att bistå Regeringskansliet.
Hela budgetpropositionen med samtliga 27 utgiftsområden hittar du på regeringens hemsida: Budgetpropositionen för 2023 – Regeringen.se
Det finns många landsbygdsnätverk – men bara ett Landsbygdsnätverket. Dess uppgift är att stä...
Du har tillsammans med din kollega Magnus Ek deltagit på rikskonferensen Folk och Försvar som påg...
Vi vill önska er alla en riktigt god julhelg och ett gott nytt år! Vi tar ledigt och håller stän...