Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Unik undersökning ger röst åt landsbygden.

Josefin Heed är ansvarig för arbetet med den nya Landsbygdsbarometern - som ger röst åt vanliga människor i utvecklingen av den nationella landsbygdspolitiken.

Tycker landsbygdsbor att de får valuta för skatten de betalar? Vilka politiska förslag tycker de är viktigast för att utveckla platsen de bor på? Och hur ser de på sin egen roll?

I samband med Landsbygdsriksdagen 2024 presenterar Hela Sverige ska leva en unik opinionsundersökning där vi ställt frågor till landsbygdsbor om hur de ser på livet, politiken och ansvarsfördelningen mellan det offentliga och sin egen roll för utveckling på platsen där de bor.

– Många pratar om landsbygder men få beslutsfattare lever sina liv utanför städer och centralorter. Idag bor till exempel bara en av regeringens 21 ministrar i en landsbygdskommun, och det är klart att det har betydelse för hur de förstår världen och vilka politiska förslag de lägger fram. Med denna undersökning vill vi ge röst åt landsbygdsbefolkningen och nyansera de ofta förenklade lösningar som slår igenom i debatten, säger Josefin Heed som är ansvarig för Landsbygdsbarometern

Politisk förnyelse

Sedan hösten 2023 pågår ett arbete inom Regeringskansliet med en ”samlad översyn” av den svenska landsbygdspolitiken. Landsbygdsbarometern är en del av Hela Sveriges bidrag till den utveckling av politiken från 2018 som nu sker.

– Genom Landsbygdsbarometern är vi med och bidrar till politikens förnyelse utifrån den tid vi lever i nu, med kriser och högt omvandlingstryck. Vi kan redan nu se att landsbygdsborna själva är tydliga med att alla politikområden behöver ha ett landsbygdsperspektiv, säger Josefin Heed.

Förutom presentationen av undersökningen kommer vi ha ett panelsamtal om resultatet på Landsbygdsriksdagen. Medverkar där gör Christel Gustafsson från Region Kronoberg, Erik Berg från Egnahemsfabriken samt Sara Löwgren, doktorand vid Linköpings Universitet. Leder samtalet gör Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige ska leva.

Bidra med inspel

På Landsbygdsriksdagen i Nyköping har du som deltagare möjlighet att komma med egna medskick till den kommande landsbygdspolitiken. Dels via ett seminarium som Tillväxtverket anordnar tillsammans med Regeringskansliet, dels direkt via Hela Sverige ska leva.

Anmälan till Landsbygdsriksdagen 2024 är öppen till och med den 22 april. Gå direkt till anmälan – eller läs mer om vad som väntar under dagarna i Sörmland den 24-26 maj.

Undersökningen är genomförd under mars 2024 av Indikator Opinion, på uppdrag av hela Sverige ska leva. Cirka tre fjärdedelar av de som svarat uppger att de bor i ren landsbygd och cirka en fjärdedel att de bor i en mindre tätort. 1 500 personer har svarat på frågorna.