Var ligger Hela Sverige?

Hela Sverige ska leva fick en fråga om bostadsadress. Där fanns en oro för hur vi som jobbar på kansliet kan förstå landsbygdernas villkor om alla bor i Stockholm.
En relevant fråga. Människor formas av många saker – och en av dem är utsikten från köksfönstret. Och sant är att kansliet för Hela Sverige ska leva har problem med den geografiska representationen i Stockholm. Ingen av de anställda bor där, vilket både kan ses som styrka och svaghet.
– Det stärker oss som organisation att vi har direktkontakt med många olika delar av landet. Samtidigt innebär det såklart också att vi tillbringar mycket tid med att resa. Trots möjligheter till digitala möten är det ofta vi behöver åka till Stockholm för att träffa till exempel myndigheter, säger Terese Bengard.
Hammarstrand, Klässbol och Vireda
Verksamhetschef Terese Bengard bor i Hammarstrand, Ragunda kommun. Organisationens ordföranden Erik A Eriksson och Irene Oskarsson i Klässbol, Arvika kommun respektive Vireda, Aneby kommun. Orter med sammanlagt 1 500 invånare.
Särna, Umeå och Västerås
Övrig personal på kansliet breddar den geografiska representationen genom att bo (både i tätorter och rena landsbygder) i kommuner som Avesta, Särna, Rättvik, Umeå och Västerås.
– Genom det har vi har lätt för att förstå hur både våra egna och nationella frågor landar i olika delar av Sverige. Men självklart spelar faktorer som kompetens, drivkraft och våra arbetssätt minst lika stor roll, säger Terese Bengard.
Emmaboda, Ljusdal och Norsjö
När det gäller strategiska frågor inom organisationen förs nästan alltid diskussioner i Hela Sverige ska levas styrelse. Och då vidgas den geografiska representationen ytterligare. Här finns till exempel Lasse från Kusfors i Norsjö kommun, Karin från Vessigebro i Falkenbergs kommun och Weronica från Rörsbo i Emmaboda kommun. Och inte minst, Richard från Hägersten i Stockholms kommun.
– Våra 24 länsavdelningar är dessutom mycket viktiga för att lyfta behov som vi behöver hantera på nationell nivå. Och en självklar utgångspunkt för det är deras kontakt med våra lokala grupper som finns över hela landet, säger Terese Bengard.
Riksorganisationen Hela Sverige ska leva fungerar sedan 2020 som en distansarbetsplats. Det betyder att anställda arbetar från sina hem, men har löpande digitala möten. Några gånger per år ses kansliet fysiskt, av praktiska skäl ofta i Stockholm.
Läs ett tidigare blogginlägg om platsens betydelse för demokratin