Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

Så jobbar NORSJÖ KOMMUN, ÅRETS KOMMUN 2020.

 

Hela Sverige ska leva har utsett Norsjö till Årets kommun 2020 för deras arbete med att skapa ”Världens Bästa Vardag” – ett omfattande lokalt utvecklingsarbete där en ny vision för Norsjöbygdens medborgare formats tillsammans.
I detta arbete har över 20 procent av kommunens befolkning deltagit. Kommunen har påbörjat bildandet av ett bygderåd och genomför samverkansmöten. En serviceplan är framtagen och man har medborgarmedverkan i översiktsplanen. Man jobbar också aktivt med inflyttning.
Kommunen har också varit nominerad till andra priser som Årets Kvalitetskommun 2019 och Innovation in Politics Awards 2019 – men nu är det dags för det finaste pris man kan få: Årets kommun.

– Vi är jättestolta över utmärkelsen. Vi har varit ett jättebra team här på kommunen och det känns verkligen som att ”teamwork makes the dream work”. Vi vet att vi gör skillnad och att folk är glada över allt som händer, säger Martine Westerlund.

Martine är processledare på Norsjö kommun sedan 2018 och arbetar med Framtidsprogrammet, som initierats av kommunen för att hitta en bra väg framåt för kommunen. Martine hade erfarenhet av att skapa samverkansplattformar för samarbete mellan en kommun och dess invånare och bjöd helt enkelt in till stormöten.

– Alla Norsjöbor var inbjudna: barn, ungdomar, pensionärer, funktionshindrade och nyanlända.

Martine anordnade stormöten i centralorten och i byarna. Hon ställde frågorna ”Vad är det som påverkar din vardag, och vad är det som kan göras bättre?”

Norsjö har knappt 4 000 invånare och var femte deltog i arbetet. Företagarna lyfte sina behov, och andra grupper sina. Skolbarnen ville ha en sushirestarurang och Martine frågade vem som skulle ordna den… ”Kommunen” sa barnen och Martine fick möjlighet att ge en liten samhällskunskapslektion och förklara att kommunen inte kan ordna allt. ”Däremot kan du starta en sushirestaurang när du utbildat dig”.

Resultatet från mötena blev till sex fokusområden som kommunen nu arbetar med. Mötena ledde också till att invånarna röstade fram ”Världens bästa vardag” som kommunens vision.

Ett av fokusområdena handlar om att behålla invånarna och att bli fler. Martine startade projektet Multinations Norsjö för att leta nya invånare internationellt.

– Jag har gått med i grupper på Facebook som handlar om att flytta till Sverige, och marknadsfört Norsjö, berättar Martine.

Ett års arbete har hittills resulterat i 30 nya invånare, från Danmark, Tyskland, England och Sydafrika.

– Arbetet med Multinations Norsjö inkluderar även lokalsamhället. Förutsättningen för att inflyttarna ska bo kvar och trivas är att samhället välkomnar och hjälper dem, förklarar hon och berättar om den nyinflyttade engelsmannen som behövde en soptunna, men inte hade hunnit skaffa bil ännu. Kommunens tillväxtchef, Beatriz Axelsson, körde hem till honom med en soptunna på baksätet i bilen. Han pratar fortfarande om det idag, ”vilken service”. Plus att han fick låna en bil av en kommunanställd.

Nästa höst hoppas Norsjö kommun att ha möjlighet att erbjuda yrkeshögskola på distans. Det är ett samarbete med Akademi Norr som förhoppningsvis leder till detta.

– Kan vi erbjuda utbildning av den här typen så får vi behålla ungdomarna. Nu flyttar de till en annan stad för att gå sina utbildningar och sedan blir de kvar där, säger Martine.

På bilden syns från vänster: kommunstyrelsens ordförande Mikael Lindfors, kommunchef Eleonore Hedman, tillväxtchef Beatriz Axelsson, processledare Martine Westerlund, utvecklingsstrateg Ingrid Ejderud Nygren och näringslivsutvecklare Mari Johansson.

Foto: Sofie From.