Budgeten bortom de snabba budskapen.

Kvällarna har blivit mörka och vad passar då bättre än att maxa läslampan och utforska djupen i ett snudd på ändlöst informationshav? Kanske ser du en skymt av Sverige?
Gissningsvis har du redan tagit del av huvudpunkterna när regeringen presenterade sitt förslag till statsbudget för 2025. Skattesänkningarna. Satsningarna på infrastrukturen. Och pengarna till försvaret såklart. Den där nyhetskanonaden är liksom svår att undvika – ens för den som vill.
Budgetpropositionen är en högtid för alla som gillar siffror och politik. Men orden är också intressanta. I det drygt 3 000 sidor tjocka dokumentet beskrivs alla de politiska mål som finns för statens politik. Där finns uppföljning av hur det går med måluppfyllelsen och en kort beskrivning av framtida prioriteringar. Det är också påfallande sakligt. Orden sätter alla siffror i ett sammanhang. De gör att vi kommer bortom presskonferensernas snabba budskap.
Men var ska du som är intresserad av landsbygdsfrågor och vill komma under ytan egentligen börja?
Här är fem snabba tips:
- Statsbudgeten är indelad i 27 olika utgiftsområden. I nummer 23 hittar du redovisningen av Sveriges nationella landsbygdspolitik (tillsamman med politiken för jord, skog och fiske). En intressant men oroande slutsats i årets uppföljning är att de förändringar i flyttmönstren som uppstod under pandemin nu är brutna. I många landsbygdskommuner minskar därför befolkningen – också som en följd av ett lågt barnafödande. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att skillnaderna är stora även mellan olika typer av landsbygder. Börja med utgiftsområde 23, men fortsätt gärna med den fördjupade uppföljning av landsbygdspolitiken som Tillväxtverket levererade i september 2024.
- I utgiftsområde 19 hittar du politikområdet regional utveckling, som har stora likheter med landsbygdspolitiken. Här finns en mer omfattande uppföljning, där likheter och skillnader mellan olika typer av kommuner ges mycket uppmärksamhet. För andra gången presenterar regeringen ett samlat mått på livskvalitet, som flyger långt under mediernas radar men borde uppmärksammas mer. Är inte livskvalitet för medborgarna ett av politikens absolut viktigast mål? Årets redovisning är mycket kortfattat så läs mer i blogginlägget där vi pratar med en av arkitekterna bakom måttet.
- I utgiftsområde 17 samlas en hel massa ”mjuka” politikområden som handlar om till exempel medier, civilsamhälle och folkbildning. Det berör demokratins funktion och aktuella frågor som polarisering och känslan av att staten har övergivet landsbygderna som många upplever. De mer renodlade demokratifrågorna hittar du däremot under utgiftsområde 1 – det som så högtidligt heter Rikets styrelse. Just sådär fortsätter det. Alla 27 utgiftsområden är verkligen intressanta – det är liksom Sverige som skymtar i den där textmassan. Varför inte lägga upp en 27-årsplan? Så slipper du fundera så mycket över kommande höstar.
- Statsbudgeten som helhet är indelad efter olika sakområden, men regeringen gör också en översiktlig redovisning av hur deras politik ger utslag i olika län. Den så kallade lokala fördelningen innehåller inga analyser utifrån politiska mål eller geografiska behov, utan är mer en sortering av de satsningar som regeringen vill kommunicera. Ändå fyller den en funktion. Du som är särskilt intresserad av ett visst län får lätt en snabb överblick. Och kanske inspirerar det till att dyka djupare i den nationella politiken för just ditt län? Ett bra nästa steg är då att söka bland årets inkomna motioner under den allmänna motionstiden. Sökvägarna är många. Du kan till exempel sortera på parti, riksdagsledamöter eller ämne. Lycka till!
- Det allra sista som händer under budgetåret är att regeringen ger Sveriges myndigheter deras regleringsbrev. Det är en kortsiktig styrning som ändras från år till år. Den kompletterar därmed den långsiktiga styrningen som sker via myndigheternas instruktion. I regleringsbreven fördelar regeringen de uppgifter som krävs för att prioriteringarna i statsbudgeten ska kunna genomföras. Via statsliggaren hos Ekonomistyrningsverket kan du läsa alla myndigheters regleringsbrev. Kanske en aning blodfattigt, men också spännande att ta del av allt det som våra myndigheter förväntas göra. På så sätt också en av grundbultarna i demokratin.
Här hittar du alla länkar:
De 27 utgiftsområdena i budgetpropositionen: Budgetpropositionen för 2025 – Regeringen.se
Fördjupa dig i en ny uppföljning av den nationella landsbygdspolitiken: Hela Sverige
Blogginlägg om indikatorn Livskvalitet: Hela Sverige
Lokal fördelning utifrån län i budgetpropositionen 2025: Lokal fördelning av satsningar i budgetpropositionen för 2025 – Regeringen.se
Sök bland de allmänna motionerna: Sök | Sveriges riksdag (riksdagen.se)
Utforska myndigheternas regleringsbrev i statsliggaren hos Ekonomistyrningsverket: Sök regleringsbrev (esv.se)