Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

”Det är ett jätteprojekt vi nu sätter i sjön”.

Dan Ericsson, statssekreterare hos landsbygdsminister Peter Kullgren på Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, pratar om den samlade översyn av landsbygdspolitiken som regeringen påbörjat under hösten 2023.

Regeringen har påbörjat en översyn av den svenska landsbygdspolitiken. Det berättade statssekreterare Dan Ericsson när han besökte Hela Sverige ska levas Höstmöte den 23 november. 

Genom översynen vill regeringen anpassa landsbygdspolitiken till den verklighet vi lever i sedan ett par år tillbaka, där beredskapsfrågor finns högt på agendan.

– Visst finns det stora utmaningar, men vi försöker också se möjligheterna. Landsbygdens utveckling är avgörande för hela Sveriges framgång och motståndskraft, säger Dan Ericsson.

Ambitionen är att förankra arbetet med översynen brett, både inom regeringen och hos andra organisationer. Han nämner Sveriges kommuner och regioner (SKR), Tillväxtverket och Landsbygdsnätverket – men också den referensgrupp där till exempel riksorganisationen Hela Sverige ska leva kommer att ingå.

Ett tjugotal sakområden

Dan Ericsson visar en powerpoint-bild där ett tjugotal olika sakområden lyfts fram utan inbördes ordning. Alla med beröring till den samlade översyn som regeringen nu genomför.

– Det är ett jätteprojekt som vi nu sätter i sjön. Det omfattar i stort sett alla departement med frågor som till exempel sjukvård, transporter, boende, kultur och folkbildning.

Förutom de många boxarna med sakområden ska översynen också lyfta frågor om hur landsbygdspolitiken ska genomföras. Det handlar då om till exempel om att tydliggöra ansvarsfördelning, styrning av myndigheter och en revidering av det nuvarande målet om livskraftiga landsbygder som riksdagen beslutade om för drygt fem år sedan.

Dan Ericsson pratar särskilt om det pågående arbetet med att utveckla en ny livsmedelsstrategi, den framtida sammanhållningspolitiken inom EU samt Leader, som fram till 2027 innehåller 1,7 miljarder kronor för landsbygdsutveckling i Sverige.

Tonar ned förväntningarna

Det breda angreppssättet till trots tonar Dan Ericsson ned förväntningarna på vad politiken kan åstadkomma, inte minst för att det ofta är svårt för olika departement att komma överens. I stället lyfter han civilsamhällets centrala roll för att åstadkomma förändring.

– Jag började med politik för femtio år sedan och jag har lärt mig att det händer väldigt mycket när människor tar saken egna händer. Ha inte så stora förhoppningar på politiken!

Samma dag som Dan Ericsson berättar om arbetet med översynen delar Hela Sverige ska leva ut utmärkelserna för Årets lokala utvecklingsgrupp och Årets landsbygdsutvecklare – båda tydliga exempel på den kapacitet inom civilsamhället som statssekreteraren lyfter fram.

Civilsamhället har den förmågan att åstadkomma mycket med lite. Men regeringen behöver leverera förutsättningar, inte minst via sina myndigheter

Hela Sverige ska leva tycker ibland till om den svenska landsbygdspolitiken. Under 2023 till exempel genom två debattartiklar:

Dagens Nyheter 19 mars: Till minne av den svenska landsbygdspolitiken

Altinget den 2 maj: Reducera inte landsbygdspolitiken till ett statligt extraknäck

Läs också genomgången av regeringens landsbygdspolitik i praktiken, med utgångspunkt i budgetpropositionen för 2024.