Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

GRATTIS SKÄGGENÄS BYGDEGÅRDSFÖRENING, ÅRETS LOKALA UTVECKLINGSGRUPP 2020.

 

Hela Sverige ska leva har utsett Skäggenäs bygdegårdsförening till Årets lokala utvecklingsgrupp 2020.
Det är en mycket aktiv förening med över 1 000 personer som engagerar sig i olika frågor och aktiviteter och är en stark röst i olika frågor. Man engagerar sig i kraftledningsfrågor, exploatering, byggnation, trafiksäkerhet, grannsamverkan, vattenfrågor och har en tidning, barn- och ungdomsgrupp, trivselgrupp, växtodlingsgrupp, stickcafé, bridgegrupp, bokcirklar och uthyrning. Föreningen har en hög aktivitet året om för alla olika åldersgrupper i lokalsamhället. Ett inspirerande exempel för föreningar runt om i Sverige.

Skäggenäs bygdegårdsförening visste inte om att de var nominerade så det blev en rejäl överraskning för vice ordförande Ulf Palmberg när Hela Sverige ska leva ringde.

– Det är ju fantastiskt roligt att vinna. Vilken överraskning med både pengar, diplom och guldtacka, säger Ulf.

Skäggenäs bygdegård är centrum för många aktiviteter i bygden. Länge var gården en enkel stuga utan vatten som stod på en tomt som föreningen hyrde. Men 2017 inleddes en renovering som gav föreningen en modern och vinterbonad lokal och därmed utrymme för aktiviteter året om.

Med den nya byggnaden blev det ett annat drag i föreningen. Tidigare hade de ordnat sju pubaftnar per sommar. Nu exploderade verksamheten. Ulf berättar att år 2019 hade föreningen 1 000 medlemmar, 3 600 besökare och 132 förbokade tillfällen. Till det kommer spontanbesök som aldrig registreras.

– Tanken med verksamheten är kort och gott att få alla invånare att trivas och vilja bo kvar, inklusive ungdomarna, säger Ulf.

Föreningen har en stark röst i de frågor som berör dem och aktuella frågor just nu är rening av vattnet från Svärjebäcken som går ut i Östersjön, samt en ny cykel- och gångbana.

Utmärkelsen delas ut idag, på Hela Sverige ska levas höstmöte den 26 november 2020.

Utmärkelsen Årets lokala utvecklingsgrupp har delats ut sedan 1986. Sedan 1993 står Hela Sverige ska leva bakom utmärkelsen. I utmärkelsekommittén finns Staffan Bond, före detta verksamhetschef för Hela Sverige ska leva, Samantha Ohlanders, Unga på Landsbygden och Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva.

Kontakt:
Ulf Palmberg, vice ordförande Skäggenäs bygdegårdsförening, tfn 0708-21 94 04.
Terese Bengard, verksamhetschef Hela Sverige ska leva, tfn 010-489 13 56.
Karin Wenström, kommunikatör Hela Sverige ska leva, tfn 0732-44 95 64.

På den bifogade bilden syns från vänster: styrelseledamot Kajsa Bergman, styrelseledamot Kerstin Carlsson, vice ordförande Ulf Palmberg och ordförande Anders Thörnström.Foto: Ulrika Lindrooz.