Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel
Årets lokala utvecklingsgrupp 2023.

Hela Sverige ska leva Gotlands län nominerar Västergarn hembygdsförening.

 

Om verksamheten

Västergarn är en liten kustsocken med stor aktivitet. En socken med god gemenskap och där sockenborna är stolta över sin socken.
Det är en aktiv och levande socken med flera duktiga, drivna, engagerade eldsjälar. som gör allt o lite till för att engagera barn och ungdomar i olika idrotter med fokus på pärk och varpa där ungdomarna är framgångsrika.

Den gamla skolan är numera hembygdsgård och fungera som navet i socknen med aktiviteter och arrangemang under hela året. Intill hembygdsgården finns naturstig med lek- och grillplats.
Valbyteboden vid det gamla fiskeläget vårdas av hembygdsföreningen och är öppen för att kunna användas av alla, inte bara sockenbor utan även utsocknes.

Föreningen Träibatn bringar liv i hamnen i Västergarn med sina vackra träbåtar och erbjuder olika aktiviteter och arrangemang året runt. Föreningen vårdar de gamla klinkbyggda allmogebåtarna, en teknik som utsetts till världsarv.

I Västergarn finns ett blomstrande näringsliv och där finns både hotell, pensionat och lanthandel. Hotell Stelor har tilldelats priset för ”Årets besöksgärning” för att man här har skapat en hållbar året runt-anläggning.

Vi hittar här Kronholmen, Sveriges bästa golfbana!
Paviken, en av Gotlands finaste fågelsjöar. Ett uppskattat sportfiske i Västergarnsån, många spår av vikingatida anläggningar och mycket mer.

Västergarn har även Gotlands, kanske världens, minsta museum.

Länsavdelningens motivering:
Länsavdelningen utser varje år Årets socken. Kriterierna för att bli årets socken är snarlika de som gäller för Årets Grupp. Vi har därför beslutat att varje år nominera den socken som utsetts till Årets socken till utmärkelsen Årets Grupp.

Vill du veta mer om den nominerade gruppen? 
Läs mer här: http://www.vastergarn.info

Vinnaren kommer att presenteras på Hela Sverige ska levas höstmöte den 23 november.