Hela Sverige
Pressmeddelande30 augusti, 2017

Ja till omlokalisering av statliga jobb!

 

Vi står bakom regeringens beslut att flytta sju stycken statliga myndigheter från Stockholm till andra delar av landet. Det skapar nya jobbtillfällen och ger en tydlig signal att staten ska finnas i hela landet. Vi skulle gärna sett att ännu mindre orter fått ta del av några av dessa myndigheter, för att sprida de goda effekterna mer – men vi ser detta som en bra början.

Den parlamentariska landsbygdsutredningen föreslog att 10 000 statliga jobb ska flyttas från Stockholm till andra platser i landet. Beslutet som kom idag bygger optimism och visar att det finns en politisk vilja att skapa möjligheter att bo och leva i hela Sverige.

– Sedan 2008 har Stockholm fått över 10 000 nya statliga arbeten, samtidigt som lika många försvunnit från mindre orter. Med andra ord är det egentligen en återetablering som nu sker, vilket förstärker processens rättviseperspektiv, säger Staffan Nilsson, en av Hela Sverige ska levas ordförande.

Samtidigt behövs det även mer av statlig service som till exempel polis, arbetsförmedling och försäkringskassa på landsbygden, i mindre orter och i städernas förorter.

– Självklart måste statlig service vara tillgänglig för alla. Genom att anställa fler inom dessa sektorer på små orter och på landsbygden kan tusentals jobbtillfällen skapas och livskvalitén för de boende höjas. Här har våra politiker ett stort arbete att ta tag i, menar Åse Classon, också ordförande för Hela Sverige ska leva.

Nu är det slut på centraliseringstrenden till Stockholm, konstaterade statsminister Stefan Löfven på presskonferensen om omlokaliseringarna – och vi hoppas att han följer upp det uttalandet. Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen och sätta press när det behövs!

 

 

KONTAKT

Åse Classon, ordförande Hela Sverige ska leva

E-post: ase.classon@helasverige.se

Telefon: 070 581 35 50

 

Staffan Nilsson, ordförande Hela Sverige ska leva

E-post: staffan.nilsson@helasverige.se

Telefon: 070 578 00 22

 

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

E-post: linn.hjort@helasverige.se

Telefon: 070 233 21 07

#Lokal service#Lokal utveckling#Politik