Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Priser utdelade vid Landsbygdsriksdagen 2022.

 
Landsbygdsriksdagen är Sveriges och till och med Europas största landsbygdsmöte som anordnas vartannat år någonstans i Sverige. Den 20-22 maj är det till Jönköping mer än 700 deltagare från hela landet samlas för samtal, kunskapsinhämtning och nätverkande. Målet är att skapa en bättre balans mellan land och stad.

Fyra olika priser har kvällen den 21 maj delats ut vid Landsbygdsriksdagens bankettmiddag på Elmia Kongress & Konserthus.

Fotografier finns att ladda ner för fri användning via dropboxlänken nedan. Ange foto: David Wreland

Postnords pris till årets lokala utvecklingsgrupp 2020 (Delas ut först nu p.g.a. pandemin). 

Hela Sverige ska leva har utsett Skäggenäs bygdegårdsförening till Årets lokala utvecklingsgrupp 2020.

Det är en mycket aktiv förening med över 1 000 personer som engagerar sig i olika frågor och aktiviteter och är en stark röst i olika frågor. Man engagerar sig i kraftledningsfrågor, exploatering, byggnation, trafiksäkerhet, grannsamverkan, vattenfrågor och har en tidning, barn- och ungdomsgrupp, trivselgrupp, växtodlingsgrupp, stickcafé, bridgegrupp, bokcirklar och uthyrning. Föreningen har en hög aktivitet året om för alla olika åldersgrupper i lokalsamhället. Ett inspirerande exempel för föreningar runt om i Sverige.

– Det är ju fantastiskt roligt att vinna. Vilken överraskning med både pengar, diplom och guldtacka, säger Ulf Palmberg, vice ordförande för Skäggenäs bygdegårdsförening.

Kontakt Skäggenäs bygdegårdsförening: 
Anders Törnström 070-630 62 76, Ann-Charlotte Thörnström 070-557 98 28

Postnords pris till årets lokala utvecklingsgrupp 2021. 

Hela Sverige ska leva har utsett Tynderö föreningsråd till Årets lokala utvecklingsgrupp 2021.

I Tynderö, som ligger längst ut vid havsbandet i Timrå kommun i Västernorrland, har man förstått vikten av att samarbeta mellan föreningarna. Tynderö Föreningsråd har fem föreningar som medlemmar vilka träffas regelbundet för att koordinera aktiviteter och lägga upp planer för gemensamma satsningar. 

Föreningarna delar på en del maskiner och utrustningar och varje förening tar ansvar för att helheten fungerar. Samarbete, engagemang och ansvar har medfört att föreningarna har bygdens förtroende. Insatserna har resulterat i en bred uppslutning av privatpersoner, lokala företag och en positiv kommun som även bistått med medel.

– Det känns jätteroligt och stimulerande att vi får den här utmärkelsen för att vi hittat bra sätt att samverka mellan föreningarna i bygden och bygger broar i stället för murar, säger Elvy Berg, ordförande för Åstö museinämnd, som ingår i Tynderö föreningsråd.

Kontakt: Märta Högstedt, Tynderö föreningsråd, tel: 070-333 37 29

Hela Sveriges Stora LAND-stipendium 2022. 

Juryn för Hela Sveriges Stora LAND-stipendium 2022 har beslutat att utmärkelsen i år ska gå till Maria Bergstén från Stöckebygdens Utveckling.

Med Agenda 2030-målen i sikte arbetar föreningen Stöckebygdens Utveckling med boenden i bygden för hållbar landsbygdsutveckling. Vi utvecklar och bygger samhället där vi bor. Genom att skapa förutsättningar för aktiviteter, mötesplatser och service lokalt minskar vi bilberoendet till och från stan. 

Hela idén kring ett allaktivitetshus i Stöcke, 1 mil utanför Umeå började som ett gräsrotsinitiativ 2016 med två så kallade eldsjälar och har tack vare engagemang och delaktighet från flera eldsjälar blivit en riktig solskenshistoria som Sveriges finansminister Magdalena Andersson beskriver projektet. Allting började med två innebandymammor i Stöcke som funderade på hur de skulle gå till väga för att skolbarnen i bygden skulle slippa åka 40 minuter buss i veckan för att utöva skolidrott. Därefter växte idén kring en idrottshall fram, vilket med tiden har utvecklats till att bli ett allaktivitetshus.   

Mötesplats Stöcke har gått från att vara en galen idé till att idag vara ett projekt på närmare 50 miljoner kronor. Från en tanke om en idrottshall till att med tiden utvecklats till att bli ett allaktivitetshus innehållandes; restaurang, utlämningsplats, gym, co-working och en fullstor idrottshall. Motivation till projektet hämtas från samhällsutmaningen med att öka ohälsosamt låga nivåer av fysisk aktivitet och från landsbygdens situation med god tillgång till grönstruktur men avsaknad av mötesplatser.  

Mötesplats Stöcke är också en pilot inom hållbarhet där vi installera ett cirkulärt duschsystem som gör att vi kommer kunna återvinna upp mot 90 % av vattnet och 80 % av energin. Vi är också första anläggningen som gjuter med ECO-betong i Västerbotten. Sedan har vi nyligen både installerat vår solcellsanläggning samt 4 stycken laddstolpar. Med det sagt; Vi bygger inte ’bara’ samhället där vi bor vi tänker globalt men framförallt agerar vi lokalt. 

Utifrån den bakgrund som givits ovan är Stöckebygdens Utveckling verkligen en indikation på hur långt man kan ta en idé genom ideella krafter och hur betydelsefullt det är med eldsjälar som driver satsningar hela vägen. Dag ut och dag in har eldsjälarna inom föreningen ihop med eldsjälar i bygden gett allt för att driva föreningens arbete kring projektet Mötesplats Stöcke framåt. Stöckebygdens utveckling har visat vägen för många föreningar och där engagerade personer i och utanför föreningen outtröttligt, kontinuerligt, passionerat och entusiastiskt har ”byggt bygden där de bor”. 

I spetsen under sju år (!!) har Maria Bergstén stått pall, drivit processen framåt och outtröttligt, kontinuerligt, passionerat och entusiastiskt engagerat styrelsen, ideella krafter, bygden, tjänstemän och politiker vilket lett till att vi i Stöcke tillsammans ”byggt bygden där vi bor”. Det är på tiden att vi lyfter fram denna landsbygdskämpe och vi ser framemot att hylla Maria under vår invigning 9 mars 2022. Ett gräsrotsiniativ med en budget på 0 kronor blev en hel bygds dröm och omfattar nu ett projekt på närmare 50 miljoner.

Kontakt: Maria Bergstén, maria.bergsten@motesplatsstocke.se, tel: 073-037 57 44

Årets grymmaste håla 2022. 

Hela Sverige ska leva i samarbete med Unga på landsbygden har beslutat att dela ut utmärkelsen Årets grymmaste håla till Holsljunga i Svenljunga kommun.

Sveriges grymmaste håla 2022 har gemenskap som ledord. Här finns utrymme för alla att engagera sig – inte minst den som är ung. Med gemensamma krafter och samarbete över generationsgränserna lyckas man inte bara bevara utan också utveckla sin plats och skapa livskvalité för invånarna. Platsen är ett imponerande och inspirerande exempel på vad ideella krafter kan åstadkomma med gemensamma mål och visioner. Därför är Holsljunga Sveriges grymmaste håla!

– Holsljunga är byn där jag växte upp, varifrån många av mina fina barndomsminnen kommer. Holsljunga är också byn som jag, likt många andra ungdomar, gärna ville lämna så fort jag fick chansen som tonåring, vilket jag också gjorde ett tag. Men nu sitter jag här, snart 23 år gammal, och kan inte tänka mig att bo någon annanstans än här, för det är i Holsljunga som mitt hjärta finns, säger Sofia Lindgårde som var den som skrev nomineringen av just sin grymma håla.

Kontakt: Sofia Lindgårde, tel: 070-221 93 59

 

Presskontakt 

Terese Bengard, verksamhetschef
terese.bengard@helasverige.se
Tel: 010-489 13 56

Karin Wenström, kommunikatör
karin.wenstrom@helasverige.se  
Tel: 010-489 13 59

 

Hela Sverige ska leva är en riksorganisation som består av tusentals lokala utvecklingsgrupper spridda över hela landet, och ett 40-tal medlemsorganisationer. Syftet är att verka för goda villkor i hela landet, god landsbygdsutveckling och en balans mellan stad och land. Se www.helasverige.se för mer information.