Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Projekt för lokal service startar i elva kommuner

 

Nu drar vi igång projektet ”Service i samverkan” – Riksorganisationen Hela Sverige ska levas största projekt någonsin och ett som ligger väldigt rätt i tiden.

I elva kommuner i sex län ska vi arbeta med att bygga relationer mellan landsbygdens företagare, ideella föreningar och kommunen, som sedan ska samarbeta för att komma på de bästa servicelösningarna. Efter projektet ska varje kommun ha en ny servicelösning på plats.

– Vi håller på att rekrytera processledare i alla sex länen för projektet, som ska vara klart hösten 2019. Då ska vi ha utvecklat demokratiska sätt att arbeta tillsammans på för att kunna utöka servicen och göra den mer tillgänglig för alla invånare i kommunen, säger Åse Classon, en av Riksorganisationen Hela Sverige ska levas ordförande.

I en Novusundersökning som vi lät göra i slutet av 2016 svarade 60 procent att grundläggande service var allra viktigast för att landsbygden ska kunna fungera på ett tillfredsställande sätt. Ofta har ideella föreningar tagit på sig sköta servicen på landsbygden då det inte funnits några alternativ.

– Tillgången på service kan utgöra skillnaden mellan att kunna bo kvar i en bygd eller tvingas flytta. Det är inte hållbart att lokala föreningar ska ansvara för all service på en ort. Med vårt projekt får alla intressenter dela på ansvaret vilket stärker och snabbar på utbyggnaden av service, säger Staffan Nilsson, även han ordförande för Hela Sverige ska leva.

Service i samverkan finansieras av Landsbygdsprogrammet 2014-2020 med Tillväxtverket som stödmyndighet och har en budget på 16 miljoner kronor. De kommuner som deltar är: Arvidsjaur, Skellefteå, Storuman, Älvdalen, Ludvika, Flen, Vingåker, Norrköping, Motala, Älmhult och Ljungby.

 

KONTAKT

Åse Classon, ordförande Hela Sverige ska leva

E-post: ase.classon@helasverige.se

Telefon: 070 581 35 50

 

Staffan Nilsson, ordförande Hela Sverige ska leva

E-post: staffan.nilsson@helasverige.se

Telefon: 070 578 00 22

 

Claes Becklin, projektkoordinator Service i samverkan

E-post: claes.becklin@helasverige.se

Telefon: 010 489 13 55

 

Linn Hjort, kommunikatör Hela Sverige ska leva

E-post: linn.hjort@helasverige.se

Telefon: 070 233 21 07