Hela Sverige
Artikel24 november, 2022
METTE ADOLFSSON

Resultaten i fokus för Årets landsbygdsutvecklare 2022.

Årets landsbygdsutvecklare Mette Adolfsson från Härlundabygden.

Mette Adolfsson har i mer än 30 år varit en drivande kraft för att utveckla Härlundabygden i Älmhults kommun – med resultat som ger eko långt utanför landets gränser. Nu tilldelas hon utmärkelsen som Årets landsbygdsutvecklare 2022 av Hela Sverige ska leva.

Stort grattis! Hur känns det att få utmärkelsen från Hela Sverige ska leva?

– Jag är mycket stolt och hedrad över utmärkelsen och den är ett fint kvitto på alla timmar som jag och många andra investerat i att utveckla Häradsbäck under åren.

Mette Adolfsson har under flera årtionden varit en vital del av Härlunda Intresseförening och är initiativtagare till att bilda bygdebolaget Härlundabygden AB, där hon idag är VD. Bolaget har på bara några år vuxit från 2 till 15 anställda, och är nu bygdens största arbetsgivare.

Finns det något särskilt resultat du vill lyfta fram av allt du bidragit till?

– Vår Mötesplats Häradsbäck är nog det som jag är mest stolt över. Att skapa en så mångsidig mötesplats på landsbygden kräver god förmåga att lägga pussel med verksamheter som passar ihop och ger synergieffekter till varandra.

Mötesplatsen som innehåller affär, café & restaurang, bibliotek, aktivitetspark, gasolanläggning, turistservice och en aktivitetshall stod klar 2020. En milstolpe i utvecklingen, och samtidigt bara ett kapitel i berättelsen om Mette Adolfsson och Härlundabygden. Tidigare har de bland annat bidragit till att bygden fått en egen postadress, till att gräva fiber, rädda kvar biblioteket och till att skapa ett trygghetsboende som gör att de äldre kan stanna kvar på sin hemort.

Vilka är framgångsfaktorerna i ert arbete?

– Vi är visionärer, ser möjligheter med tentaklerna ute för att läsa av omvärlden för goda idéer och inspiration. Småländsk klurighet och envishet – när andra säger ”det går inte” så visar vi ”att det går visst”.

Mette Adolfsson kan beskrivas som en typisk eldsjäl. Hon älskar sitt jobb och har glöden kvar efter alla år. En förebild i bygden som nu också inspirerar andra bygder i Sverige och övriga Europa. Forskare från Linnéuniversitetet följer arbetet i flera studier. Och Häradsbäck lyfts fram inom EU som ett av tre exempel från Sverige på Smart Village. Mette själv föreläser och ta emot studiebesök – samtidigt som blicken är fortsatt riktad framåt.

Vilka är era viktigaste frågor kommande år?

– Vi har en viktig roll att spela i klimatomställningen. Närmast genom att skapa och testa en modell för att stärka den lokala krisberedskapen, som också kommer gynna ekonomin i bygden.

Se filmen om Mette Adolfsson.

Se filmen om Mötesplats Häradsbäck.

#Årets landsbygdsutvecklare