Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Blogg

­­Snabba tips från hela Sverige, vecka 6.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

I veckans snabba tips lyfter vi bland annat kommunernas framtid, strandskyddet och frågan om livsmedelsberedskap – allt genom utredningar som nu slutredovisas till regeringen. Visst kan det upplevas som att demokratin tar tid, men den är samtidigt det bästa vi har. Genom vår omvärldskoll får du ett snabbspår till kunskap om våra landsbygder. Här samsas statistik med debatt, reflektion och goda exempel.

SNABBA TIPS:

HELLRE SAMVERKAN ÄN SAMMANSLAGNINGAR. Många svenska kommuner står inför stora utmaningar, men sammanslagningar är ingen bra lösning. Det är slutsatsen i en ny utredning.
Utredning om kommunsammanläggningar överlämnas till civilministern – Regeringen.se

FEM NYA KOMMUNER UTVALDA. ”Att involvera unga i samhällsbygget är avgörande för att skapa mer levande landsbygder”
Youth Up North: Fem nya kommuner utvalda till storsatsning på ungas inflytande i norra Sverige | Hugo Stenbecks Stiftelse (mynewsdesk.com)

BARSNLIGT BRA BESKED. Förlossningen i Lycksele öppnar igen men framtiden ändå oviss.
Besked: Förlossningen i Lycksele öppnar igen i februari | SVT Nyheter

POSITIVA SIGNALER. Hybridlösningar bidrar till positiva signaler från livsmedelsbutikerna i landsbygder.
Efter mörka år – positiva signaler från butiker på glesbygden i Norrbotten | SVT Nyheter

DEN EVIGA FRÅGAN OM STRANDSKYDDET. Frågan om strandskydd är nästan alltid aktuell. Nu har en utredning föreslagit vissa lättnader, som ska gynna utvecklingen i landsbygder.
Utredning om strandskyddet föreslår särskilda undantag för landsbygden – Regeringen.se

NYTT INITIATIV FRÅN TILLVÄXTVERKET. Ny kunskap om digitala utmaningar och behov ska förbättra stödet till företag i landsbygder.
Företag i landsbygder är mindre digitaliserade – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

RÄTTVIS OMSTÄLLNING. Den gröna omställningen behöver upplevas som rättvis. Att involvera lokalsamhället är en nyckelfaktor, visar ny studie.

GENVÄGEN TILL EU. Nu finns ett rural toolkit, som visar vägen till EU:s olika stödformer som ska främja utvecklingen på landsbygden – för såväl organisationer som företag och privatpersoner.
Rural toolkit (europa.eu)

TILL SIST

”Livsmedelsförsörjning är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid ska fungera, i alla lägen, i hela landet. Mot bakgrund av det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa är utredningens betänkande välkommet och kommer utgöra ett viktigt underlag för regeringens arbete med att stärka livsmedelsberedskapen.” Landsbygdsminister Peter Kullgren har nu tagit emot slutbetänkandet från utredningen som ska trygga livsmedelsförsörjningen när krisen kommer.

Ta del av betänkandet:
Livsmedelsberedskap för en ny tid – Regeringen.se

Läs också blogginlägget där Klas Fritzon från Hela Sverige ska leva skriver om krisberedskap i landsbygder – och civilsamhällets roll. Inlägget bygger på en intervju med forskaren Veronica Strandh.
Hela Sverige

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.