Hela Sverige
Nyheter1 februari, 2023

Ny omvärldsbevakning från Hela Sverige.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Under vecka 5 lanserar Hela Sverige ska leva en omvärldsbevakning som du kan ta del av både via hemsidan och i sociala kanaler. Klas Fritzon är en av dem som kommer fylla bevakningen med innehåll.

Kan du berätta kort vad det handlar om?

– Det är en snabb omvärldsorientering om landsbygdsfrågor där vi varje vecka tipsar om beslut, debatt och kunskap. Ett enkelt sätt för dig som läsare att få koll utan någon direkt ansträngning. Ambitionen är att komplettera våra balansrapporter, blogginlägg och podden Hela Sverige pratar, som i högre grad bidrar med fördjupning och reflektion.

Vilka vänder ni er till?

– Jag hoppas och tror såklart att många kommer gilla vår omvärldsbevakning. Inte minst du som jobbar med landsbygdsutveckling, forskar, engagerar dig politiskt eller är allmänt intresserad av frågor som berör Sveriges landsbygder – kanske för att du bor på en plats som tar konsekvenserna av den urbana tyngdpunkten i dagens samhälle.

”Ambitionen är inte att få med allt – men att allt vi tipsar om ska vara relevant”, säger Klas Fritzon om Hela Sveriges omvärldsbevakning som startar under vecka 5.

Det där med omvärldsbevakning låter en smula… högtravande?

– Egentligen tillför vi bara en smula systematik till den bevakning många av oss ändå gör i vardagen när vi till exempel hänger på sociala medier. Ambitionen är inte att få med allt – men att allt vi tipsar om ska vara relevant. En viktig utgångspunkt är dock att lyfta både dagsaktuella frågor och de med lite längre hållbarhet.

Kan du ge något exempel på det sistnämnda?

– Ett av tipsen från första veckan är en artikel från Statistiska centralbyrån om kommunsammanslagningen 1952, då 1 500 landsbygdskommuner försvann över en natt. Kunskap som onekligen sätter dagens utmanande situation för små kommuner i perspektiv. Just den artikeln gav uppslag till framtida blogginlägg och dessutom passade jag på att skicka den vidare till kollegor.

Hur gör man för att ta del av Hela Sveriges omvärldsbevakning?

– Det enklaste är att följa oss på Facebook eller LinkedIn. Du som inte använder sociala kanaler kan också gå in direkt på vår hemsida, där vi samlar omvärldsbevakningen under rubriken Blogg. Självklart ska du också prenumerera på vårt digitala nyhetsbrev, där du kan ta del av andra nyheter från Hela Sverige.

Hela Sveriges omvärldsbevakning ersätter Landsbygdskollen som vår verksamhetschef Terese Bengard tidigare publicerat på sin Facebook-sida.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Gå direkt till hemsidan där vi samlar Hela Sveriges omvärldsbevakning.

Har du frågor eller vill tipsa om nyheter är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.