Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Nya mobila förutsättningar för hela Sverige.

Den 31 januari deltog Terese Bengard i årets första möte med styrgruppen för Bredbandsforum. Digital mobilitet var ett av ämnena som stod på agendan.

Nu har slutrapporten för Bredbandsforum arbete med 5G och digital mobilitet i Sverige presenterats. Den antogs av styrgruppen under vecka 5 när civilminister Erik Slottner kallat till möte för Bredbandsforum.

– Det är en framåtblickande skrivelse som beskriver behovet av en ny bredbandspolitik för Sverige. Men det är också en kunskapssamling om de behov och utmaningar som finns för övergången till 5G. Bland annat finansiering, säger Terese Bengard

Terese Bengard är Hela Sverige ska levas representant i forumet och berättar att organisationen driver på för uppkoppling i hela landet. Lösningarna behöver också vara redundanta och robusta, med en bra täckning överallt både i freds- och kristider.

Hela landet måste inkluderas

Prognosen är att 90 procent av hushållen har tillgång till 5G 2025. Men i landsbygder kommer andelen vara betydligt lägre, eftersom skillnaderna inom landet är stora.

– Det kan låta som en hög siffra men vi är inte nöjda. Alla människor och hela landet måste inkluderas när vi går över till ny teknik, säger Terese

Under Bredbandsforum möte gavs också information om en ny informationskampanj som startat angående nedkoppling av det gamla nätet som bygger på 2G och 3G. Detta kommer innebära att produkter och tjänster som gått på dessa nät inte kommer att funka framöver. Därför är det viktigt att redan nu se över om det finns sådan i företaget, bostaden eller föreningen. Exempelvis kommer vissa mobiltelefoner inte funka i det nya nätet.

Kampanjen #BytNätNu är en informationskampanj initierad av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre.

Läs mer: https://www.bytnät.nu

Artikeln kompletteras med skrivelsen om 5G och digital mobilitet, så snart den finns publicerad.