Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Sätt Landsbygdsbarometern i arbete!

I Landsbygdsbarometern 2024 svarar 1600 landsbygdsbor på frågor om livet, politiken och framtiden.

Hela Sverige ska leva har låtit göra en undersökning där landsbygdsbor får svara på frågor om livet, politiken och framtiden. Var med och sätt resultaten i arbete!

I undersökningen kan ni bland annat läsa om synen på beslutsfattarna, framtidstro och lokal handlingskraft samt landsbygdsbornas viktigaste frågor. Inom Riksorganisationen Hela Sverige ska leva använder vi resultaten i Landsbygdsbarometern för att beslutsfattare ska förstå att vi förväntar oss bättre.

Men tillsammans når vi längre.

Här är fem förslag på hur ni kan sätta Landsbygdsbarometern i arbete:

  1. Bjud in till möte i bygden och diskutera 1) På vilket sätt ni känner igen er i resultaten 2) Vad det innebär för utmaningar och möjligheter samt 3) Om och hur ni kan ta insikterna vidare.
  2. Bjud in till ett dialogmöte med kommunen eller regionen. Diskutera vad ni kan göra tillsammans för att öka förståelsen för era olika perspektiv. Vem vet vad ökad tilltro kan leda till för effekter?
  3. Kontakta en journalist och berätta om ert initiativ så att fler inspireras att göra detsamma. Låt gärna journalisten delta på ett möte, prata med deltagare och varför inte skapa ett bra fototillfälle?
  4. Sprid Landsbygdsbarometern i era kanaler! Dela hela rapporten, lyft de mest intressanta siffrorna i sociala medier eller maila Landsbygdsbarometern direkt till någon som behöver det.
  5. Skriv en egen debattartikel eller insändare. Ta utgångspunkt i de siffror vi presenterar i Landsbygdsbarometern, men koppla det till en fråga som är särskilt aktuell på platsen där du bor. Kanske till en pågående diskussion om att lägga ned en skola? Eller en myndighet som aldrig verkar förstå hur era behov ser ut.

Självklart kan ni också bjuda in Josefin, Klas, Terese, Irene eller Erik att berätta mer om Landsbygdsbarometern. Kanske genom ett webbinarium, eller fysiskt på plats. Ja, varför inte passa på och bjuda på kaffe också?

Ta också del av vår rapport Lokalt inflytande, som lyfter 21 lärande exempel på hur civilsamhälle och kommuner samverkar.

Ta del av Landsbygdsbarometern 2024.