Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Skrifter & Rapporter
Bygdegårdarnas Riksförbund har tagit fram en studiecirkel om beredskap tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan

Beredskap – Bygdegården, ett nav vid kris.

Foto: Ransta Bygdegård: Anders Westin, Broddbo Bygdegård: Peter Weiss

Bygdegården har en viktig roll att spela

När en kris uppstår är lokalsamhället först att hantera den innan samhället tar vid. Hur väl ett samhälle har förmågan att hantera förutsedda och oförutsedda risker och kriser, anpassa sig och förebygga är en process som kräver förberedelser, strukturer och övning.

Förmågan stärks av möjligheten att underhålla de egenskaper som bidrar till resiliens (förmågan att stå emot och klara av en förändring). När krisberedskap planeras är det ofta den akuta krisen som får fokus. Erfarenheterna från bygdegårdar som har hjälpt till vid bränder, stormar, pan- demier och flyktingmottagande visar på insatser som har bidragit förebyggande, under kris och vid ett efterarbete när samhället lämnar lokalsamhället och samhället ska återgå till en vardag. Bygdegården finns där i vardag och i kris.

Kunskapen om vilken beredskap som finns kan variera. Studier visar att människor generellt utgår från att de har en begränsad beredskap. När fokus flyttas till hur vi agerar utifrån vad som kan uppstå har många en uppfattning om hur de kan hantera ett strömavbrott. När krisen däre- mot drabbar ett samhälle är en av de starkaste insatserna till beredskap samarbete med andra och att ha fått reflektera över de val som kan behöva göras som att lämna ett hem för att söka skydd. Eller att bidra som stöd till drabbade eller agera som frivillig i ett krisberedskapsarbete. Det finns också studier som visar att beredskap ofta är en ingång till en bredare förberedelse inför klimatförändringar.

Klimatförändringar kommer att tvinga samhället till anpassning. Redan nu vet vi att vi behöver vara beredda på ett ökat antal stormar, bränder, torka eller brist på resurser som vatten på grund av klimatpåverkan. Det ställer krav på samarbete i lokalsamhället och förmåga att skapa lokal resiliens.

Genom att bjuda in till ett antal kvällar i bygdegården och genomföra studiecirkeln Beredskap – Bygdegården, ett nav vid kris, kan ni stärka bygdens förmåga att klara av en kris. Det kan också bidra till att minska oro i en utmanande tid och stärka bygdegårdens roll och funktion som samlingspunkt i lokalsamhället. När ni genomfört cirkeln har ni också skapat en beredskapsplan för er bygdegård med tydliga checklistor.