Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel
Diarienummer Fi2023/01693

Frågor om dagens och framtidens utmaningar på konnektivitetsområdet.

Hela Sverige ska leva svarar regelbundet på olika typer av remisser - ofta från myndigheter och statliga utredningar.

Vi är tacksamma för möjligheten att svara på frågorna om dagens och framtidens utmaningar på konnektivitetsområdet och svarar nedan på respektive fråga från frågeunderlaget.

Vi har varit aktiva i frågan om bredbandsutbyggnad och god mobiluppkoppling i hela landet i många år. Vi sitter sedan länge med i Bredbandsforum. Vi tog över Byanätsforum från Bredbandsforum och utvecklade tillsammans med bredbandsföreningar och samarbetsorganisationer Byanätsforum till den självständiga och livskraftiga organisation det är idag. Vi har också många av våra medlemmar som varit delaktiga i utbyggnaden. Vi har varit en aktiv del i frågan sedan starten. Digital infrastruktur är en av de viktigaste frågorna för oss då det är en avgörande del i om man kan bo och leva i hela Sverige.

Det är lätt att man bara byter namn och fortsätter som förut. Vi tycker att benämningen ”konnektivitetsområdet” är svår och obegriplig, ett nytt modeord i branschen. Därför kan man fundera på hur man ska benämna detta framtida arbete.

Det är framför allt av största vikt att beakta att vi inte på långa vägar är klara med utbyggnaden och att utrullningen av 5G kommer kräva oerhört mycket för att den inte ska medverka till att områden blir helt utan uppkoppling. Vi har sett en försämring av mobilnätet i delar av landet under senaste tiden. Det är också så att vi sakar fiberutbyggnad i nära hälften av lands- och glesbygder och att det finns en stark trend att andra lösningar ska ersätta fiber som riskerar att skapa A- och B-lag i den digitala världen.

Ladda ner PDF:en för att läsa remissvaret i sin helhet.