Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Kuttainen utsedd till Sveriges grymmaste håla

 

2018 års vinnare av utmärkelsen Sveriges grymmaste håla är byn Kuttainen, belägen 20 mil norr om polcirkeln i Kiruna kommun. Den vinnande nomineringen skickades in av Linnea Kero och lyder:

Längst upp i karga, kalla nord
Finns min historia, skriven med varma ord
Finns hopp och galenskap och fest
Finns att möta varann, för ingen är gäst
I Kuttainen växer företag fram
Butiker, turism, får och lamm
Egen skola, massa ungar
20 mil till stan är inget som betungar
Oavsett vartifrån, oavsett vem
Det är hit man kommer när man kommer hem

Sveriges grymmaste håla är ett pris som unga landsbygdsbor nominerar sina orter till. Syftet är att uppmärksamma att väldigt många unga trivs i landsbygder och mindre orter, och inte alls vill flytta till storstaden som många tror.

– Jag blev superglad när jag upptäckte tävlingen och tänkte direkt på hålan som jag själv gärna gräver ner mig i. Kuttainen är ett fantastiskt exempel på att även en liten ort kan vara nytänkande och attraktiv, säger Linnea Kero.

– Ofta när man hör folk snacka om små orter och bygder som ”hålor” så sägs det som något negativt. Byn jämförs med storstaden på ett sätt som är helt orättvist och som bara förstärker storstadsnormen ännu mer. Med priset Sveriges grymmaste håla utmanar vi det här tänket och återtar begreppet håla, säger Josefin Heed på Hela Sverige ska leva.

Om utmärkelsen Sveriges grymmaste håla

Priset Sveriges grymmaste håla delas ut av Hela Sverige ska leva i samarbete med Unga på landsbygden, Förbundet Vi Unga, Landsbygdsnätverket och Leaders ungdomscoacher på Landsbygdsriksdagen i Örnsköldsvik den 19 maj. Det är andra gången som priset delas ut, förra gången var 2016 och då vann Mellerud. Bilder från prisutdelningen kommer att finnas tillgängliga. Kontakta Linn Hjort, kommunikatör på Hela Sverige ska leva: linn.hjort@helasverige.se

Kontakt

Linnea Kero, pristagare och boende i Kuttainen
E-post: E.linnea.k@gmail.com
Telefon: 070 697 00 83

Josefin Heed, verksamhetsutvecklare Riksorganisationen Hela Sverige ska leva
E-post: josefin.heed@helasverige.se
Telefon: 072 706 88 60