Om vardagslivet hos unga i landsbygder.
Genom att fokusera på det vardagliga är det möjligt att förbättra arbetet med unga i landsbygder. Det var ett av huvudbudskapen från Christel Avendal, när hon kickade igång Hela Sverige ska levas webbinarieserie som syftar till att öka kunskapen och engagemanget för unga i landsbygder.
Under hösten genomför Hela Sverige ska Leva en webbinarieserie där vi vill bidra till kraftsamling och utgöra ett forum för kunskapslyft kring frågor som berör unga i landsbygder.
På det första webbinariet den 9 oktober utforskade vi vuxnas insatser riktade mot barn och ungdomar, och hur vuxna kan närma sig och förstå ungdomarnas vardagsliv. Presentatör vid detta tillfälle var Christel Avendal, universitetslektor vid Högskolan i Halmstad som har forskat på ungas vardagsliv på landsbygd.
Här är tre värdefulla insikter från Christels presentation, som förhoppningsvis kan hjälpa dig att förbättra ditt arbete med ungdomar:
- Fokusera på det vardagliga
När du ställer frågor till ungdomar, fokusera på vad de gör i deras vardagsliv istället för att ställa abstrakta frågor om deras drömmar och önskningar för byn eller framtiden. Genom att fråga om deras vardagsliv kan du upptäcka det som är meningsfullt och viktigt för dem. - Tre metoder för att förstå ungas livsvärldar
– Ställ öppna och detaljerade frågor: Var nyfiken och ta dig tid att lyssna noggrant.
– Utforska vad som är roligt och engagerande: Försök förstå vad som lockar och intresserar ungdomarna i det de beskriver.
– Låt ungdomarna vara experter: Ge dem utrymme och möjlighet att dela sina insikter och erfarenheter. - Fokus på styrkor och positiva erfarenheter
Istället för att ständigt fokusera på problem och förbättringsområden när det gäller barn och ungdomar, bör vi istället betona det som ger glädje och mening i deras liv. Vi bör också tänka på hur vi kan underlätta och stödja dem i dessa positiva upplevelser.
Under webbinariet deltog också publiken aktivt genom att ställa frågor om:
- Föreningslivets roll för ungas vardag i landsbygd.
- Hur föreningar kan använda sig av nya metoder för att fånga upp barn och unga och stärka ung inkludering.
- Att både de stora frågorna, om byns framtid och samhällsservice behövs tillsammans med frågor om det vardagliga görandet.
- Det faktum att man ständigt frågar om vad som saknas i landsbygder bidrar till att ständigt återupprätta att det faktiskt saknas något.
Klicka här för att ta del av Christels presentation.
Mer att läsa:
Fördjupa dig i Christel Avendals doktorsavhandling om ungas vardagsliv i landsbygd.
Ta del av ett blogginlägg om dolda kunskaper i ungas vardag.
Läs mer om höstens webbinarieserie från Hela Sverige ska leva.