Hela Sverige
Artikel10 maj, 2021

YTTERLIGARE EN ETAPP AV HYRESBOSTÄDER I STAVSJÖ.

Information om de nya lägenheterna fanns på plats för den som ville se. Foto: Rocco Gustafsson.

När engagerade Stavsjöbor såg till att orten fick åtta nya lägenheter gav det eko i hela landsbygdssverige.  Fredagen den 7 maj var det byggstart för etapp två där bland annat Peter Eklund, styrelseledamot i Hela Sverige ska leva, var en av talarna. Intresset var stort, direktsändning i tre timmar i P4 Sörmland. Mer än 80 nyfikna deltagare följde invigningen. Ledarartikel dagen efter i SN, den lokala tidningen.

Den första etappens åtta lägenheterna stod klara våren 2019 och den här gången ska tolv hyreslägenheter byggas. De beräknas stå klara för inflyttning om cirka ett år.

Precis som i förra etappen är det bygdens egna utvecklingsbolag, Kiladalen utveckling AB, med 120 aktieägare från bygden som genomför byggnationen.

De hus som byggdes i etapp ett med hjälp av ett lokalt byggföretag hade en av landets lägsta hyreskostnader för nyproduktion 2019. Målgruppen var främst äldre, som fick moderna lägenheter och kunde sälja sina småhus till barnfamiljer. Fungerande flyttkedjor kom igång i bygden. Även i etapp två följer utvecklingsbolaget samma modell och kan erbjuda rimliga hyresnivåer.

Förra etappen på 8 lägenheter, medförde att den lilla orten på gränsen mellan Sörmland och Östergötland, de senaste två åren haft den högsta värdeutvecklingen i Sverige de senaste två åren med + 94 procent. Från att inte byggt något på massor av år i orten där befolkningen successivt blivit färre och närmar sig 200 invånare, har nu befolkningen ökat i flera år.  Ett småhusområde på 14 hus har snabbt sålt slut.

Läs ledaren i Södermanlands nyheter. 

#Bostäder