Beredskap i hela Sverige.
I september möttes de tio organisationerna inom Civilsamhällesrådet för civil beredskap på nytt. Bakom initiativet står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som genom det vill stärka civilsamhällets roll i frågor som rör krisberedskap och civilt försvar.
Från Hela Sverige ska leva deltog vår ordförande Irene Oskarsson.
Vad minns du särskilt från mötet?
– Det starkaste intrycket är nog att det händer många och viktiga saker inom området framöver. Under Krisberedskapsveckan vecka 39 presenteras en ny checklista för hemberedskap och under vecka 47 en ny broschyr: Om krisen och kriget kommer. I budgetpropositionen kommer mer pengar till det civila försvaret och senare i höst kommer också en ny proposition för totalförsvaret.
Vad kan rådet spela för roll i allt som sker?
– Tillsammans och var och en för sig kan vi vara med och möta allmänhetens frågor och tankar. På så sätt kan vi fungera som en brygga mellan staten och civilsamhället. Men lika viktigt är att vi finns med i dessa ofta komplexa frågor och lyfter in våra perspektiv när allt det nya utformas.
Vad betyder det mer konkret?
– Det betyder till exempel att vi tycker det är bra att regeringen nu satsar på centrala samhällsfunktioner som transportsystemet, energiförsörjningen och livsmedelsberedskapen, men att vår roll handlar om hur civilsamhället tar plats i allt detta.
Till exempel hur vi engagerar nya människor i bygder och kvarter. Att vi trycker på för att kommuner och regioner får förutsättningar att samverka med civilsamhället, över hela landet. Eller förklarar den rent mänskliga resurs som civilsamhället utgör, inte minst genom många duktiga ledare som gör underverk i vardagen, och kan spela en nyckelroll när krisen kommer eller när något ännu värre sker.
Hur tycker du att samarbetet i rådet utvecklas?
– Det var trevande i början men min bild är att det fördjupas. Just nu pågår till exempel ett intensivt arbete med att tydliggöra rådets roll och vad vi hoppas åstadkomma. Vi planerar också att lyfta goda exempel på lokal samverkan, och vad som krävs för att den ska fungera. Ett tredje område vi utvecklar just nu gäller hur vi samverkar med näringslivet, säger Irene Oskarsson.
Läs mer om om det svenska systemet för civil beredskap.
Fakta om Civilsamhällesrådet för civil beredskap
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), tog under 2023 initiativ till rådet som syftar till att stärka civilsamhällets roll i frågor som rör krisberedskap och civilt försvar. Genom rådet vill MSB bidra till erfarenhetsutbyte och nätverkande både mellan olika civilsamhällesorganisationer och med det offentliga. Andra uppgifter för rådet är till exempel att:
- Utarbeta förslag på hur civilsamhällesorganisationer kan arbeta i den nya strukturen för civil beredskap.
- Diskutera olika insatser vid kriser.
- Lyfta frågor som MSB bör arbeta med avseende civilsamhället.
- Ge feedback på aktuella frågor inom beredskapsområdet.
Civilsamhällesrådet är en del av ett större arbete på MSB kring civilsamhällets roll i den civila beredskapen. Inom ramen för det finns till exempel ett särskilt forum med årliga möten, där ett femtiotal organisationer ingår.
I rådet ingår Svenska Röda Korset, Riksidrottsförbundet, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Sveriges stadsmissioner, Civilförsvarsförbundet, Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté (FOS), Friluftsfrämjandet, Studieförbunden samt Hela Sverige ska leva.