Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Erik A Eriksson föreslås som ny ordförande för Hela Sverige ska leva.

"Det är så fint att se unga människor som orkar bryta den urbana normen, det finns plats för många fler i våra bygder", säger Erik Eriksson som är föreslagen som ny ordförande för Hela Sverige ska leva efter Magnus Ek.

Onsdag den 19:e april väljer årsmötet för Hela Sverige ska leva ordförande för organisationen. Redan nu står klart att det blir förändringar.

Riksorganisationen Hela Sverige ska leva tillämpar ett delat ledarskap med en kvinna och en man som ordförande.

Magnus Ek har meddelat att han inte står till förfogande för omval. Till ny ordförandekandidat har valberedningen föreslagit Erik A Eriksson. För den andra ordföranderollen föreslås inga förändringar utan nuvarande ordförande Irene Oskarsson föreslås för omval.

Erik är skogsbrukare men har under många år haft politiska förtroendeuppdrag, både som fritidspolitiker och fram till 2014 i riksdagen. Han är styrelseledamot i flera bolag men hinner också med ideella engagemang i hembygdsföreningen och en lokal visklubb. Till det kommer ett stort idrottsintresse.

Som boende i landsbygd har Erik också engagerat sig i frågor om vägar och kooperativa förskolor. Hela Sverige ska leva har han tidigare mött både lokalt och nationellt – under byalagsmöten och i sin roll som landsbygdspolitisk talesperson i riksdagsarbetet.

Hur ser du på att vara nominerad som ordförande för Hela Sverige ska leva?

– Jag är såklart väldigt stolt över nomineringen från valberedningen. Hela Sverige ska leva har en viktig roll för att visa på kraften i bygderna. Och blir jag vald ser jag verkligen fram mot att få vara del av ett landsomfattande lagarbete.

Intresset för landsbygdsfrågor är brett. Han lyfter bland annat lanthandlare och annan lokal service som är av största vikt för fungerande bygder. Erik menar att myndigheterna kan göra mer och att beslutsfattare gärna får inspireras av hur Norge fungerar.

– Här var lanthandeln stängd under flera år, men lyckligtvis har ett yngre par nu startat upp i Klässbol till bygdens stora glädje – med paketutlämning dessutom.

Han pratar också gärna om frågor kring företagande och rättvisa, det senare till exempel när gäller tillgänglighet, reseavdrag och tillgång till fiber.

Varför är Hela Sverige ska leva en viktig organisation i dagens samhälle?

– Organisationen är viktig både genom allt som sker på lokal nivå för att bygga ett bättre fungerande land, och som en samlad kraft för att politiska beslutsfattare ska se behov i hela landet med dess människor som en tillgång.

Vad vill du skicka med till alla människor som engagerar sig ideellt för sin bygd?

– Framför allt ett stort tack! Det är dessa människors erfarenheter som ska beskrivas för beslutsfattarna, för att staten ska kunna möta de olika behov som bygderna har. Det är så fint att se unga människor som orkar bryta den urbana normen, det finns plats för många fler i våra bygder.

Erik A Eriksson är 54 år och bor tillsammans med fru och två barn på familjegården Avelsbol mellan Klässbol och Värmskog, Arvika kommun.

Irene Oskarsson och Erik A Eriksson är valberedningens förslag – men det är alltså på årsmötet den 19 april vi vet säkert vilka som blir nya ordföranden.

Läs mer om Irene Oskarsson.