Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

”Fungerar inte kompetensförsörjningen påverkar det samhället drastiskt”

 

Ett ögonblick Klas Fritzon, den 26 januari deltog du som representant för Hela Sverige ska leva på ett möte om kompetensförsörjning i landsbygder, som arrangerades av Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Kan du berätta mer om mötet?

– Universitetet har ett särskilt uppdrag av regeringen att bidra till utvecklingen av den svenska landsbygdspolitiken. I just detta fall samlade de forskare från ett stort antal universitet, som fick till uppgift att komma med förslag på hur kompetensförsörjningen i landsbygder kan stärkas.

Varför deltog du på mötet?

– Jag representerade Hela Sverige ska leva och min uppgift var att lyssna på forskarnas förslag för att sedan kommentera – och om möjligt komplettera med perspektiv som saknades.

Vad kan Hela Sverige ska leva tillföra i den typen av sammanhang?

– Forskare är väldigt vassa inom sina forskningsområden men vi kan tillföra specifik kunskap om förutsättningar i landsbygder och civilsamhällets roll. När det gäller just frågor kring kompetensförsörjning finns ofta en hög grad av specialisering inom särskilda branscher, men däremot saknas ibland helhetsperspektiv.

Vad var dina viktigaste budskap på mötet?

– Det var nog av vi behöver se kompetensförsörjningsfrågorna ur ett brett perspektiv. Fungerar inte kompetensförsörjningen påverkar det samhället drastiskt, vilket blir plågsamt tydligt när vi saknar ambulanspersonal, lärare eller när företag inte kan anställa. Men fungerar inte samhället i stort påverkar det också kompetensförsörjningen, till exempel vad gäller möjligheten att få människor att stanna eller nya att flytta till en plats. Men det breda perspektivet behöver också innefatta förståelsen av till exempel folkbildningen i landsbygder och hur frivilliga inom föreningslivet utför viktiga samhällsfunktioner som avlönad arbetskraft utför i städer.

Vad händer nu?

– SLU återkommer med ett utkast på en rapport som bygger på inspelen de fick under mötet. Det blir ett av många bidrag till den översyn av landsbygdspolitiken som regeringen påbörjade under senhösten 2023. För Hela Sverige ska levas del följer vi arbetet med den nya politiken och bidrar till exempel i en särskild referensgrupp som regeringen tillsatt.

Läs mer här om översynen av landsbygdspolitiken och Hela Sverige ska levas deltagande i referensgruppen.