Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Samlad forskning om unga i landsbygder.

Maja Adolfsson är doktorand vid Umeå universitet, men praktiserar under hösten 2023 på Hela Sverige ska leva.

Under hösten har Hela Sverige ska leva lyft kunskap kring unga i landsbygder. Nu finns också en samlad forskningsöversikt från perioden 2013-2023.

– Forskningen om unga i landsbygder tycks vara på framfart. Från att framför allt fokuserat på frågor kring framtidssyn och spänningen mellan att flytta eller stanna i landsbygd, berörs nu en rad olika teman, säger Maja Adolfsson som skrivit översikten.

Översikten ger en tematisk överblick och fångar in centrala frågeställningar som berörs i forskningen. För den som vill fördjupa sig ytterligare finns en litteraturlista i slutet av texten.

Maja Adolfsson är till vardags företagsdoktorand vid Hela Sverige ska leva och Sociologiska institutionen vid Umeå universitet, men har just nu praktik på Hela Sverige ska leva.

Kan du berätta kort vad kunskapslyftet handlar om?

– Både de webbinarier vi arrangerat och forskningsöversikten syftar till att föra vidare aktuell kunskap från forskningen till andra sektorer i samhället. Förhoppningen är att vi kan bidra till en kraftsamling och utgöra ett forum för kunskapslyft kring frågor som berör unga i landsbygder.

Vilka vänder ni er till?

– Vi vänder oss både till engagerade inom Hela Sverige ska leva och till andra personer som arbetar med unga i landsbygder, till exempel ungdomscoacher inom Leaderprojekt, ungdomssamordnare och konsulenter på kommunnivå eller andra praktiker.

Varför är temat unga i landsbygder viktigt?

– Unga är avgörande för landsbygdernas framtid och utveckling. Dessutom vet vi att ungas livssituationer och livsvillkor varierar beroende på var man bor. Till exempel visar en rapport från MUCF att unga i landsbygder upplever sig i lägre utsträckning vara inkluderade i samhället, att det saknas en bredd av aktiviteter och trygga mötesplatser, och att de är bortglömda i politiska beslut och insatser. Att livsvillkoren är ojämlika beroende på var man bor är ett demokratiskt problem som behöver belysas mer.

Ta del av forskningsöversikten.

Ta del av dokumentationen från webbinarierna.