Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Till landsbygdernas försvar – Terese Bengard släpper bok.

Terese Bengard ät verksamhetschef för Hela Sverige ska leva - men nu också författare. I boken Världens mittpunkt går hon till landsbygdernas försvar.

Terese Bengard är verksamhetschef för Hela Sverige ska leva. Men numera också författare. Den 27 mars släpps hennes bok Världens mittpunkt där hon går till landsbygdernas försvar.

Stort grattis till boken! Hur vill du beskriva innehållet?
– Den består av samlade berättelser och reflektioner från de två decennier jag jobbat med landsbygdsfrågor på olika sätt. Och självklart innehåller den en del kängor, inte minst av hur landsbygderna beskrivs i media och hanteras av den nationella politiken. Men boken ska också läsas som en kärleksförklaring till den nya bygden, när jag hittade hem i Ragunda.

Innehållet utgår i stor utsträckning från Ragunda kommun i Jämtlands län. Behöver läsaren bo där för att ha behållning av boken?
– Det är klart att det lokala perspektivet och mitt liv i Ragunda är en viktig del av boken, men jag använder det fram för allt för att illustrera hur verkligheten och villkoren ser ut i svenska landsbygder. Jag tror att alla som bor ”utanför storstaden” kommer att känna igen sig. Dessutom har jag rest runt en del för boken och träffat fantastiska människor från norr till söder.

Hur hoppas du att läsarna ska påverkas av boken?
– Min redaktör som bor i Stockholm sa att hans urbana självförtroende fick sig en törn när han läste den. Så jag hoppas att olika typer av människor kan ta till sig av budskapen jag utvecklat under många år. Men självklart vill jag också boosta det rurala självförtroendet hos alla som engagerar sig för platsen där de bor. Att de orkar kämpa i ett samhälle där det är staden som räknas – och vi som protesterar mot orättvisa förutsättningar beskrivs som offerkoftor.

Vad har du för drivkrafter i ditt arbete?
– Rättvisa är utan tvekan en av mina starka drivkrafter. Landsbygderna beskrivs inte rättvist i media, men landsbygderna får inte heller rättvisa förutsättningar att utvecklas. Jag har aldrig begärt det orimliga – vissa saker är grundläggande och ska bara funka oavsett var du bor!

Är det privatpersonen eller verksamhetschefen Terese vi möter i boken?
– Boken är min personliga historia. Mina åsikter och mitt sätt att formulera mig. Men samtidigt har jag genom mina jobb samlat på mig erfarenheter och deltagit i många sammanhang som nu ligger som grund för boken. Så det är klart att allt hör ihop.

Finns det ämnen du skrivit om i boken som du normalt sett inte jobbar med i din roll som verksamhetschef?
– Jag hade ett förtroendeuppdrag som kommunalråd och i boken skriver jag om hur det är att jobba politiskt i en kommun som Ragunda, inte minst som ung kvinna. Jag tror de avsnitten och mina politiska erfarenheter ger en bra förklaring till varför mitt engagemang ser ut som det gör idag. Men det partipolitiska har jag lämnat bakom mig, även om de frågor vi driver inom Hela Sverige ska leva såklart också är politiska.

Ska du sluta på Hela Sverige ska leva nu och bli författare på heltid?
– Jag kan inte lova att det inte blir en ny bok, men det har aldrig varit en dröm för mig att bli författare på heltid. Det handlar mer om att jag ville utforska ett sätt till att prata om landsbygdsfrågorna på, så det var aldrig någon tvekan när jag fick chansen.

Boken lanseras i Hammarstrand den 27:e mars, då det blir mingel, musik och samtal i Tingshuset. Veckan efter sker ett mer andra boksläpp i Stockholm. ”Storstan är tvåa på bollen”.