Hela Sverige
Nyheter19 maj, 2023

1 juni – Webinarie om Vätgas – vilken roll kan den spela för ett resilient energisystem på landsbygden?

Tid: Torsdag 1 juni kl 18.30-20.30

Plats: Teams – länk skickas till anmälda deltagare.

Anmälan: https://www.studieframjandet.se/vastra-gotalands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2023/maj/webinarium-om-vatgas—vilken-roll-kan-den-spela-i-framtidens-energisystem/

Föreläsare: Mette Adolfsson, (H)elsäkerhet på landsbygden

Facebookevent för spridning: https://www.facebook.com/events/552129040419121/

Vad: Efter en storm för ett antal år sedan blev samhället Häradsbäcken utan el, och strömförsörjningen kom inte tillbaka förrän efter 30 dagar. Det blev början för bygden att se över sin krisberedskap och resiliens. Bl.a. så jobbar man nu med ett pilotprojekt för ett lokalt energibygdebolag som ska kunna producera både solel och vätgas. I projektet (H)elsäker landsbygd – undersöker man hur vätgas kan bli en del av en resilient landsbygd. Målet är att stärka den lokala resiliensen, och också att bidra med modeller till klimatomställningen och nya möjligheter för den lokala ekonomin. Man vill testa en modell för landsbygder där vätgasen kan vara ett komplement till den ordinarie krisberedskapen, med en energilösning som bidrar till omställningen mot ett fossilfritt samhälle. I kristider kan denna energilösning bidra till att landsbygden blir hållbar.

Webinarium är en del av Hela Sverige ska leva serie med teman som bygger på Agenda 2030, för att synliggöra hur morgondagens hållbara lösningar ser ut, och hur vi kan implementera dem.

Länken till webinariet skickas ut till dem som anmält sig.

Moderator: Elinor Askmar, Studiefrämjandet.

Samarbetsarrangemang mellan Hela Sverige ska leva och Studiefrämjandet.