Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

BYALAGET SOM DRIVER EGEN PODD.

På bilden syns från vänster Hedda Bauer, Samar Perez Lennart och Miguel Perez. Foto: Susanne Gäre, Norra Skåne.

Den 30 mars släpptes första avsnittet av Visseltoftapodden, en podd som ska knyta ihop Visseltoftabygden, skapa samhörighet och berätta om allt som händer där.

– Mottagandet har varit mycket positivt, de som lyssnat har visat stor uppskattning för podden, säger Samar Perez Lennart, en av de engagerade.

Att de gör en podd beror på att Hela Sverige ska levas länsavdelning Skåne hösten 2019 fick besök av två frilansjournalister som erbjöd kurser. Och länsavdelningen tyckte att det var en både bra och kul idé.

– Vi blev intresserade för vi tycker ju att det här är ett nytt och bra sätt för bygderna att göra sig hörda och synliga, och kul naturligtvis, säger Tommy Nilsson som sitter i länsavdelningens styrelse.

När länsavdelningen gick ut bland länets grupper fick de cirka fyra intresseanmälningar. Sedan kom pandemin och initiativet rann ur i sanden, fortsätter Tommy, som hoppas att fler byalag nu nappar på erbjudandet.

Visseltoftapodden görs av byalaget och hembygdsföreningen i Visseltofta. Byalaget gör både en tidning och ett nyhetsblad och Samar som representerar byalaget tycker att podden kompletterar dem på ett mycket bra sätt.

– Nyhetsbladet skickas bara till medlemmarna och vid behov. Där berättar vi om sådant som är aktuellt för stunden, tipsar om aktiviteter med mera, säger Samar. Även tidningen vänder sig till byalagets medlemmar.

Podden, däremot, vänder sig till alla som bor och besöker bygden eller som är intresserade av bygden.

– Vi vill nå ut till så många som möjligt. Vi har många föreningar och vi vill koppla ihop allt som de gör och lyfta vad som finns i bygden. Vi har även ett antal företagare, genom podden kan vi skapa utrymme för dessa. Tanken är också att podden ska vara tidlös och att även äldre avsnitt ska kännas intressanta, säger Samar som också berättar att de hoppas få med flera föreningar i arbetet vad det lider. Både idrottsföreningen och föräldraföreningen har visat intresse men ännu inte haft möjlighet att delta.

Första avsnittet beskriver viljeinriktningen tydligt. Podden hälsar på hos Wisseltofta Whiskyakademi, en förening för bygdens whiskyintresserade, samt kvinnan bakom företaget Tant Ulltuss som säljer stickbeskrivningar och garner. Plus, naturligtvis, att de presenterar sig själva och podden.

Fem personer står bakom podden. Samar är sammankallande och håller i strukturen. Hon och Hedda Bauer är presentatörer och Lovisa Zaunders gör intervjuerna. Johan Ahlkvist är tekniker och klippare och slutligen finns Miguel Perez som, förutom att vara tekniker, skapar musikinslagen i podden. Tekniken har de i en väska. Där ligger bandspelaren, mikrofoner, kablar etcetera. Sedan är det bara att köra.

Kursen de gått omfattar cirka sex träffar plus hemläxor. De får bland annat lära sig att spela in, enklare form av redigering, enkel intervjuteknik och hur man tänker innehållsmässigt och dramaturgiskt.

Det är länsavdelningen som betalar kursen.

– Vi ger dessutom ett bidrag till gruppen för att köpa utrusning och annat de kan behöva. Vi har även diskuterat att göra en podd på länsnivå. Men sagt att vi väntar och ser hur stort intresset är bland våra grupper, säger Tommy.

Poddgänget är redan i gång med nästa avsnitt. Två intervjuer är gjorda och väntar på klippning.

– Det är jätteroligt. Tänk vad vi har lärt oss, utbrister Samar spontant och säger att de gärna är mentorer till grupper som är intresserade av att göra podd själva.

– Välkommen att kontakta oss, avslutar Samar.

Vill du komma i kontakt med Visseltoftas poddgrupp, mejla på kontakt@visseltofta.nu

Lyssna till podden på Spotify.