Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Artikel

Enskilda vägar, inte alltid så enskilda.

 

Sedan ett år deltar i Gotlands länsavdelning i en arbetsgrupp för att diskutera frågan om underhållsansvar för öns enskilda vägar. I gruppen deltar även LRF, Gotlands förenade besöksnäring och Region Gotland. I år kom ett första resultat – att regionen ökar det årliga anslaget med tre miljoner kronor för underhåll från och med i år, 2022.

– Det är ett välkommet tillskott till det tidigare anslaget, säger Anders Thomasson, ordförande i länsavdelningen Gotland, som dock inte är nöjd.

Han tycker att staten borde gå in med mer medel och ta ett större ansvar för de enskilda vägarna.

– Trafikverkets anslag till underhåll av enskilda vägar har varit konstant under många år, samtidigt som underhållningskostnaderna har ökat. Dessutom har Trafikverket klassificerat om vägarna så att färre enskilda vägar blivit statsbidragsberättigade, säger han.

I höstas skickade länsavdelningen ett öppet brev till riksdag och regering. Där skrev de bland annat om att Gotlands enskilda vägar har många användningsområden. Det är inte bara markägare och boende som nyttjar vägarna. Många turister använder vägarna när de vill bada, fiska och besöka natur- och kulturreservat. Länsavdelningen har ännu inte fått någon respons på brevet.

– Vår kritik riktar sig inte i första hand mot Region Gotland utan mot Trafikverket. Vi inser att regionen inte kan lägga hur mycket pengar som helst på vägarna. Vi anser att den som sviker sitt ansvar är staten. Speciellt borde de ta sitt ansvar när det gäller vägar till naturreservaten och stränderna. Vi har ju ett strandskydd som är till för att allmänheten ska ha tillträde till stränderna. Då bör ju vägarna dit också omfattas av ett statligt ansvar, kan jag tycka, säger Anders.

Länsavdelningen har inte bara skrivit brev till regeringen. För ungefär ett år sedan genomförde de även en aktion.

– Vi satte upp en fejkad vägbom på en populär turistväg. Vi stod där med informationsmaterial och berättade att så här kan det bli om markägarna tvingas att själva stå för underhållet, att de blir tvungna att stänga av vägen för allmänheten. Aktionen var lyckad, och gav stort genomslag i Gotlandsmedierna, berättar Anders Thomasson.

Läs länsavdelningens öppna brev här.