Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Konstnärerna som ska utmana urban norm!

 

Kan en göra musik av landsbygdens ljud? Hur ser en cykel ut efter att en smyckeskonstnär har varit framme? Vad har platsen för flygolyckan i Ojavagge att berätta? Och inte minst: vad har allt detta med urban norm att göra? Det får den som besöker #ungapålandsbygdens utställning i sommar reda på!

Nu är det klart vilka sju konstnärer som ska ta sig an den urbana normen i #ungapålandsbygdens turnerande sommarutställning. 70 ansökningar från hela landet har nu blivit sju kulturutövare, som är i startgroparna för att skapa verken som ska turnera över hela landet i sommar. Julia Löf, projektledare, har höga förväntningar på den kommande utställningen, som kommer att innehålla alltifrån musik och film till textilkonst.

– Det är en fantastisk blandning av konstformer! Utställningsbesökarna kommer att få ta del av flera spännande konstnärskap och tankar om urban norm. Flera verk tar sig an kombinationen av olika normer som bland annat genus och sexuell läggning. Den som kommer med en bestämd bild av hur landsbygden är och vem som bor där kommer att få en chock, säger Julia Löf.

 

Under de kommande månaderna kommer de deltagande konstnärerna att arbeta fram sina verk och i slutet på maj blir det vernissage och turnéstart.

– Det ska bli otroligt kul att följa med i hela processen från idé till färdigt verk och sedan få se vad vi får möta för reaktioner under vår sommarturné! Vi hoppas och tror att såväl landsbygdsbor som stadsbor i alla åldrar kommer att bli lika fascinerade och imponerade som vi är av all den kreativitet som finns i Sveriges landsbygder! säger Sofie Skalstad, projektledare.

 

Kulturutövarna som deltar i projektet:

Mirja Palo, 32, Jokkmokk, Norrbotten. Foto/ljudinstallation.
Lo Lindström, 20, Skellefteå, Västerbotten. Poesi/ljudinstallation.
Morteza Golestani, 23, Ragunda, Jämtland. Mattknytning.
Sanna Bodén, 30, Östersund, Jämtland. Kläder – form och funktion.
Samantha Ohlanders, 27, Järvsö, Hälsingland. Musik.
Annie Wahlén, 29, Holm, Halland. Smyckesdesign.
Karolina Bång & Karin Casimir Lindroth, 33 resp. 29. Malmö och Emmaboda, Skåne/Småland. Serieteckning.

För kontakt med projektledare och kulturutövare samt eventuella bilder:

Julia Löf, projektledare Sofie Skalstad, projektledare
☎ 076-8235693 ✉ Lof.julia@gmail.com ☎ 072-2113713 ✉ sofie.skalstad@gmail.com