Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Kultur ska utmana den urbana normen

 

Vem vill vara med och förändra den stereotypa bild av landsbygden som målas upp inom populärkulturen och i media? Det undrar projektet #ungapålandsbygden som nu söker de unga landsbygdsbaserade kulturutövare som ska utmana den urbana normen med dem i en utställning som turnerar runt i Sverige sommaren 2017.

Det ska bli väldigt spännande att se vad mötet med kulturutövarna leder till och vad de som tar sig an den här utmaningen har att säga om urban norm. Förhoppningsvis får även vi en rejäl tankeställare, säger Sofie Skalstad, en av två projektledare.

Projektet ska samla fem kulturutövare mellan 18 och 35 år som bor och verkar på landsbygden. Tillsammans får de möjligheten att tolka och utmana den urbana normen i en gemensam utställning med arbetsnamnet Ung kultur utmanar den urbana normen. Den som är ung kulturutövare kan nu ansöka om att få en summa pengar för att förverkliga sin idé under våren. Målet är att skapa en tankeväckande utställning av verk med olika uttrycksformer som sedan kommer att turnera runt till utvalda platser i hela Sverige under sommaren 2017. Projektet finansieras av Postkodlotteriets Kulturstiftelse.

Genom initiativet ifrågasätter och problematiserar Unga på Landsbygden den felaktiga bilden av att det är i storstäderna all kreativitet finns samlad. Vi är stolta över att ge stöd till ett initiativ som utmanar den myten och som samtidigt lyfter fram unga konstnärer från landsbygden, säger Angelica Månsson Gerde, General Manager för Postkodlotteriets Kulturstiftelse.
Konst och kultur är starka bärare av normer och reflekterar samhället de skapas i, samtidigt som de har stor potential att omkullkasta våra invanda föreställningar och perspektiv.

Vi vill vitalisera och sprida tankarna om urban norm till landsbygdsbor över hela landet, för att komplettera diskussionen om urbanisering och landsbygdens framtid. Mötet med konsten ser vi som ett spännande sätt att öppna upp för diskussion, avslutar Julia Löf, som även hon projektleder initiativet.

 

För kontakt och eventuella bilder:

Julia Löf, projektledare
☎ 076-823 56 93 Lof.julia@gmail.com

Sofie Skalstad, projektledare
☎ 072-211 37 13 sofie.skalstad@gmail.com