Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Pressmeddelande

Ny rapport: storstäderna får störst del av kulturpengarna.

 

I Sverige råder idag obalanser mellan land och stad i både finansiering, utbildningsmöjligheter, jobb och tillgång till kultur. Detta gäller såväl offentliga satsningar – från kommunal till europeisk nivå – som utbud av utbildning och verksamheter. Detta visar Hela Sverige ska leva i en ny rapport.

I Balansrapport #1: Kultur i hela landet lyfts bland annat fram att hela 44 procent av statens kulturutgifter går till Stockholms län. Den genomsnittlige invånaren i Stockholms län får 900 kronor per person, medan genomsnittet i landet är 500 kronor per person. Som jämförelse fick Kungliga Operan 452, 9 miljoner kronor i statligt bidrag 2016, medan till exempel Wermlandsoperan fick 36 miljoner kronor och Norrlandsoperan 49 miljoner kronor.

Både Stockholms landsting och många av länets kommuner lägger dessutom själva mindre pengar på kultur än resten av landet. Kommuner där många höginkomsttagare bor, som Täby, Sollentuna och Lidingö, är bland de kommuner som lägger minst pengar på kultur i hela landet.

– Vi vill inte ställa stad mot land, men vi måste ändå visa på att olika delar av landet ges väldigt olika förutsättningar att utvecklas inom många områden – inte minst inom kulturen, säger Terese Bengard, verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

– Vi vet också att tillgängligheten till kultur inom storstadsregionerna inte är lika för alla som bor där. Vi vill öka förutsättningarna för att utveckla kulturen i både landsbygder och förorter, säger Staffan Nilsson, en av Hela Sverige ska levas två ordförande.

Balansrapporterna är en serie kortrapporter som ges ut av Hela Sverige ska leva, där Balansrapport #1: Kultur i hela landet är den första. Rapporternas syfte är att belysa balansen mellan land och stad inom olika områden.