Hela Sverige
Blogg13 september, 2023

Snabba tips från hela Sverige, vecka 37.

Följ Hela Sveriges omvärldsbevakning för att få koll.

Skolorna i Sveriges landsbygder blir allt färre. Och med tuffa tider i kommunerna finns risk för en våg av nedläggningar. Men är det verkligen rätt väg att gå? I veckans omvärldsbevakning har vi samlat nyheter och forskning om skolor i landsbygderna.

SNABBA TIPS

MITTUNIVERSITET VISAR VAD SOM ÄR MÖJLIGT. I höst startar sjuksköterskeutbildningen på fem nya orter. Till de åtta platserna i Sveg var det nästan 80 sökande.
Rekordstort intresse för ny utbildning i Sveg: ”Nära 80 sökande till 8 platser” | SVT Nyheter

FORSKNING OM SKOLNEDLÄGGNINGAR I LANDSBYGDER. När skolor läggs ned drabbar det såklart barnen i första hand. Men hur påverkas det politiska stödet för de som fattar besluten?
The political effects of rural school closures – Evidence from Sweden – ScienceDirect

KUNSKAP OM LEDARSKAP OCH PROFESIONELLT LÄRANDE. I en ny doktorsavhandling riktar Sandra Lund vid Mittuniversitet fokus mot förutsättningarna vid geografiskt perifera grundskolor.
Ledarskap och professionellt lärande i geografiskt perifera grundskolor : en etnografisk studie av relationen mellan praktiker samt deras arrangemang (diva-portal.org)

STÄRK LIKVÄRDIGHETEN GENOM DIGITALISERING. En doktorsavhandling som visar på möjligheterna med digitalisering inom specialpedagogisk verksamhet – med fokus på skolor i landsbygder.
AVHANDLINGAR.SE: Inre kraft och yttre tryck : perspektiv på specialpedagogisk verksamhet i glesbygdsskolor

SÅ PÅVERKAR NI BESLUTSFATTARE. Ingen annan fråga väcker så mycket protester som hotet om att lägga ned skolor. Men vilka protester funkar egentligen bäst enligt forskningen?
Hela Sverige

SKOLVERKETS BEDÖMNING AV SKOLVÄSENDET 2023. Mer fokus på skolor i landsbygder – det är en av Skolverkets rekommendationer för att komma åt brister i likvärdigheten.
Ladda ned publikation – Skolverket

DEBATTEN RASAR – MEN SAKNAR GEOGRAFISKA PERSPEKTIV. När kommuner tvingas spara riskerar det att slå mot landsbygder över hela landet – men det syns sällan i debatten.
Skyll inte ifrån dig när det är ditt fel, Edholm (expressen.se)

ETT AV MÅNGA EXEMPEL DÄR SKOLAN HOTAS. ”Man blir ju ledsen för landsbygden dör, och mina barn trivs här”, säger föräldern Madelen Christiansson om läget för Årstadskolan i Falkenberg.
Föräldern om skolbeskedet: Landsbygden dör – P4 Halland | Sveriges Radio

LÄRARE SÖKER ELEVER PÅ SOCIALA MEDIER. Furlundsskolan i Lillhärdal hotas av nedläggning när elevantalet minskar – nu tänker lärarna nytt. Men kommer det fungera?
Skolan i Lillhärdal i akut behov av fler elever – lärarna annonserar på sociala medier | SVT Nyheter

FRISKOLORNAS PERSPEKTIV. Kan friskolorna spela en roll för att öka likvärdigheten mellan skolor i landsbygder och städer?
Landsbygdens skolor behöver bättre förutsättningar (dagenssamhalle.se)

TILL SIST

Avslutningsvis vill vi tipsa om Hela Sverige ska leva nya balansrapport Skolor i hela landet. Korta fakta i ett lättillgängligt format – som ger en bra grund för fortsatt diskussion. På vår hemsida hittar du också länkar till blogginlägg och annat material om skolor i landsbygder. Du som hellre lyssnar och tittar kan ta del av ett inspelat webbinarium där Sigrid Larsson och Terese Bengard från Hela Sverige ska leva presenterar rapporten.
Hela Sverige

Omvärldsbevakningen från hela Sverige ger dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Vilka beslut fattas? Vilka insikter kan forskningen ge oss? Och vad kan vi lära av praktiken? Perspektivet är brett och utgår från en systematisk bevakning av media, politik och samhälle.

#Skolor

HELA SVERIGES OMVÄRLDSBEVAKNING.

Genom en snabb och återkommande omvärldsbevakning ger vi dig ett snabbspår till kunskap om Sveriges landsbygder. Läs mer här om hur vi tänkt. Har du tankar eller tips är du välkommen att höra av dig till klas.fritzon@helasverige.se.