Ny kunskap till nästa landsbygdspolitik. Absolut nördigt – garanterat relevant!

Just nu pågår två utredningar om framtiden för Sveriges landsbygder. En viktig del i de statliga processerna handlar om att inhämta kunskap, för att kunna lägga fram genomarbetade förslag till regeringen.
Kunskap är i detta fall ett brett begrepp som rymmer till exempel forskning, offentlig statistik, utvärderingar och beprövad erfarenhet. Nedan presenterar vi rykande färska kunskapsunderlag som ingår i det material som ligger till grund för de förslag som regeringen har att ta ställning till i ett senare skede. Absolut nördigt – garanterat relevant! Vi passar också på att tipsa om ny kunskap som belyser konsekvenserna av folkbildningens minskade resurser och polariseringen mellan landsbygder och städer.
Ett forskarinspel till den nya landsbygdspolitiken
Sveriges Lantbruksuniversitet har på uppdrag av regeringen tagit fram ett kunskapsunderlag till översynen av landsbygdspolitiken som pågår 2024-2026. Det bygger på kunskap från ett stort antal forskare och praktiker – och fångar en mängd olika perspektiv. Här finns både beskrivningar av existerande utmaningar och förslag till lösningar.
Utforska SLU:s kunskapsunderlag till översynen av landsbygdspolitiken.
En essä om begreppslig sammanblandning i regionalpolitiken
Denna rapport ingår som ett underlag till Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling (Svesam), och är skriven av Albin Algotson, biträdande lektor i statsvetenskap, Linköpings Universitet. Fokus ligger på den regionala utvecklingspolitiken och dess begrepp, men beteckningarna ”lilla” och ”stora” är direkt relevanta också för landsbygdspolitiken. Syftet är att genom en begreppslig utredning bidra till struktur och innehåll i den regionalpolitiska vokabulären.
Läs essän om begreppen inom regionalpolitiken.
Sveriges regionala utvecklingspolitik – Vart tog den territoriella sammanhållningspolitiken vägen?
Denna rapport ingår som ett underlag till Svesam, och är skriven av Göran Hallin, konsult på Reasonadvise. Tyngdpunkten ligger på den regionala utvecklingspolitiken, men även landsbygdspolitiken berörs. Analysens utgångspunkt är begreppet territoriell sammanhållning, som ett sätt att balansera de politiska målen utjämning och utveckling.
Läs analysen om vart den territoriella sammanhållningspolitiken tagit vägen.
Ett eller två områden för regional utvecklingspolitik och landsbygdspolitik?
Denna rapport ingår som ett underlag till Svesam, och är skriven av Erik Fahlbeck, tidigare Sveriges Lantbruksuniversitet och Näringsdepartementet. I texten analyseras frågan om den regionala utvecklingspolitiken och landsbygdspolitiken bör vara två separata eller ett gemensamt politikområde. Förvänta dig inget svar – men väl insikter om både likheter och skillnader mellan de båda politikområdena.
Slits Sverige isär? Temanummer om polarisering mellan stad och land
I ett nytt temanummer av Statsvetenskaplig tidskrift, med Gissur Ó Erlingsson, Susanne Wallman Lundåsen och Richard Öhrvall som redaktörer, belyser forskare från olika discipliner frågan om vilka motsättningar som finns mellan landsbygder och städer. I den allmänna debatten och politiska retoriken är intrycket att klyftan är avgrundsdjup – men stämmer det verkligen?
Utforska innehållet i temanumret om polarisering mellan landsbygder och städer.
Nedskärningarnas konsekvenser – en analys av hur minskade anslag och ansträngd ekonomi påverkar folkbildningen
I rapporten från Folkbildningsrådet görs en samlad analys av hur minskade statsanslag och uteblivna uppräkningar har påverkat folkbildningen i Sverige. Slutsatsen är att konsekvenserna blir stora – och drabbar landsbygderna hårdast. I vissa kommuner riskerar den organiserade folkbildningen att försvinna helt.
Ta del av analysen om konsekvenserna av de minskade resurserna till folkbildningen.
Förslag till ny politik under våren 2026
Utredningen för Sveriges sammanhållna utveckling ska lämna sina förslag till regeringen senast den sista maj 2026. Landsbygds- och infrastrukturdepartementets samlade översyn av den nationella landsbygdspolitiken ska vara klar några månader tidigare. Båda processerna är tänkta att mynna ut i propositioner som riksdagen ska hantera. Mer om det pågående arbetet hittar du här.
Ta också del av de förslag som Hela Sverige ska leva tidigare gjort inom ramen för sitt deltagande i den referensgrupp som finns kopplat till översynen av landsbygdspolitiken. Fem förslag till en ny landsbygdspolitik.
Vill du vara med och påverka och har konkreta förslag på hur politiken kan utvecklas? Hör av dig till klas.fritzon@helasverige.se.