Workshop inom Smart Ruralities (Bästerbotten) i Vasaregionen

Den 17-18 augusti genomfördes inom ramen för Intereg Aurora-projektet Smart Ruralities en workshop i Finland i Vasaregionen. Projektägare är Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) och projektpartners Hela Sverige ska leva Västerbotten och Hela Sverige ska leva Norrbotten.
Dag 1.
Den först workshopsdagen arrangerades på konst- och kulturcentret Malakta i Malax kommun. (https://www.malakta.fi ), i ett nedlagt mejeri som omvandlats till en kreativ verkstad och plats.
Workshoppen på Malakta inleddes av workshopsledare Ann-Sofi Backgren som berättade om bakgrunden för förstudien och om målsättningen för projektet ”Smart ruralities”. Innan det egentliga workshopsarbetet kom igång fick alla deltagare ta del av några bästa praxisprojekt både från svensk och finsk sida. Tanken med projektpresentationerna var att sprida kunskapsmässigt lärdomar från andra projekt med tangerade tema samt ge inspiration till själva workshopsarbetet.
Forskaren Kenneth Nordberg från regionalvetenskapen vid Åbo Akademi presenterade lärdomar av SMIL-projektet (sociala innovationer och partnerskapslösningar på landsbygden), ett utvecklings- och forskningsprojekt som tidigare fått finansiering från Jord- och skogsbruksministeriet i Finland. Modellen med partnerskapsavtal kommer egentligen från Sverige men testades i en finländsk kontext (samverkan mellan det offentliga och det frivilliga) i några pilotkommuner i Svenskfinland. Projektets slutrapport kan läsas här: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-12-4208-3).
Sofie Lundberg Nilsson, som varit aktiv i Digiby-projektet, presenterade vilka lärdomar projektet kommit fram till gällande digitaliseringen och dess möjligheter för landsbygden och glesbygden, bl.a. 24/7 bybutiker är ett konkret exempel. Digiby-projektet (www.digiby.se. ) förvaltades av Luleå tekniska universitet (LTU) och projektet finansierades med medel från EU:s landsbygdsprogram. Projektet har fått en uppföljning i projektet SMALL – Smart livskraftig landsbygd. Även detta projekt förvaltas av LTU (https://www.ltu.se/centres/cdt/Projekt/Pagaende-projekt/SMALL-SMArt-Livskraftig-Landsbygd-1.225338 )
Lars Westerlund från Hela Sverige ska leva Västerbotten presenterade lärdomar från Empowerment+-projektet och speciellt delprojektet Ojobbigt. Bakom hela projektet står Coompanion Sverige som fått finansiering från Europeiska socialfonden (ESF). Ojobbigt är en testbädd där man testat hur olika aktiviteter inom civilsamhället kan bidra till arbetsmarknadspolitiken. Testbädderna genomfördes i tre kommuner i varav två kommuner fanns i Västerbotten, i Lycksele och i Norsjö. Mer om projektet kan läsas här: https://coompanion.se/roslagen-norrort/lokala-projekt/empowerment-ojobbigt/
Jonas Rönnqvist och Malin Andtbacka från Svenska Österbottens Ungdomsförbund (SÖU) berättade om SÖU:s projektverksamhet och speciellt deras ungdomsprojekt ”Unga har ordet” där Malin Andtbacka från SÖU fungerat som projektledare tillsammans med Nora Möller från Åbolands Ungdomsförbund. Finansiering för projektet har erhållits från Regionförvaltningsverket med bidrag från Svenska kulturfonden och Konstsamfundet. Målet med projektet var att göra ungdomarnas röster hörda i föreningarna och ge föreningarna verktyg till att höra unga gällande verksamheten. Projektledarna hjälpte föreningarna att skapa evenemang för unga för att locka dem till föreningen, samtidigt som ungdomarna fick påverka vilken verksamhet som ordnades för dem. Under träffarna ordnades lättsamt och trevligt program från ungdomscafé och matlagning till spelkvällar och gruppresor. Projektet avslutades med publiceringen av en handbok med tips om hur man engagerar unga i föreningsverksamheten (https://sou.fi/Site/Data/267/Files/engagera%20unga_uppslag.pdf )
Mikko Ollikainen, ledamot av Finlands riksdag som bor i Malax kommun, gästade även workshoppen på förmiddagen där han gav lite hälsningar ur en riksperpektiv i Finland till alla workshospdeltagare men han lyfte även speciellt fram betydelsen av gränsregionalt samarbete. Den här workshoppen är ett konkret exempel på detta, när olika representanter från Norrbotten, Västerbotten och Österbotten kunde samlas i Malakta för att diskutera för oss alla viktiga framtidsfrågor.
Innan lunchpausen hölls en diskussion om lärdomar gällanden projektpresentationerna.
Efter lunchpausen inledde Ann-Sofi Backgren workshopsarbetet på temat Smart Ruralities. Frågeställningen gällde vad allt som kan innefattas i begreppet och vilka underteman som workshopsdeltagarna anser att det är viktigt att jobba med. Metoden som användes för workshopsarbetet var OPERA-metoden, en processutvecklingsmetod för förändringsprocesser. Metoden bygger på fem steg där startpunkten är ett tomt papper med enbart en frågeställning eller rubrik, i det här fallet Smart ruralities. OPERA-metoden bedömdes som lämplig workshopsmetod eftersom den är en demokratisk och effektiv metod för att genomföra möten och fatta beslut i grupp. Metoden gör att alla kommer till tals och kan föra fram sin åsikt. Steg för steg leds gruppen mot sitt eget beslut. Metoden förutsätter en certifierad processledare. Workshopsledaren Ann-Sofi Backgren innehade en licens till denna del. Totalt 8 underteman jobbades fram i workshoppen. Dessa underteman innefattade i sin tur många olika ideeér. Genomgripande teman var tillsammans och systemförändring. Även vikten av jämställdhet och jämlikhet lyftes fram. Totalt deltog 21 personer i workshoppen i Malax. Dessa personer representerade en bredd då det gäller såväl kunskap om landsbygdsutveckling som bakgrundsorganisationer. Förutom representanter från de deltagande partnerna i projektet, fanns representanter med från andra föreningar och organisationer, näringslivsorganisationer, och universitet.
Efter workshoppen presenterade Magdalena Lindroos som är verksamhetsledare på Malakta själva platsen och vilka projekt och aktiviteter som drivs inom ramen för i konst- och kulturcentret Malakta. Den unga företagaren Linnea Strand från företaget Livsvinn (https://www.livsvinn.fi ) i Närpes, besökte också Malakta på eftermiddagen för att berätta om sin företagsidé. LivsVinn erbjuder företag och konsumenter en möjlighet att minska matsvinnet och sina utgifter på samma gång som man gör en god gärning för samhället. Varenda år går en del av vinsten till ett lokalt projekt eller välgörenhet. Linnea Strand har erhållit flera utmärkelser för sitt koncept med en ”matsvinnsbutik” . I september månad detta år öppnade hon sin andra butik i Malax kommun med samma företagsidé.
Efter eftermiddagsprogrammet på Malakta fortsatte deltagarna till ett annat studiebesök i Malax, till Köttdisken som är en kött- och delikatessbutik på landet. Workshopsdeltagarna träffade företagaren Isabella Asplund som också grundade företaget år 2014. Isabella Asplund har fått flera utmärkelser, bland annat blev hon utsedd till årets unga företagare i Kust-Österbotten år 2022.
Efter studiebesöket på Köttdisken fortsatte de svenska deltagarna i workshoppen tillsammans med representanter från SÖU till Molpe by i Korsnäs kommun. Där bekantade de sig med Molpe UF:s lokaliteter och verksamhet. Styrelsemedlem Tina Backlund från Molpe UF förevisade runt. Jonas Rönnqvist från SÖU berättade om hur ungdomsföreningsverksamheten är uppbyggd i Österbotten och vilken typ av verksamhet som i allmänhet drivs inom ramen för de lokala föreningar. Dansverksamhet och olika former av kulturverksamhet såsom amatörteater finns oftast med i verksamheten på ett eller annat sätt. Inom Molpe UF finns vid havet en danspaviljong som byggdes år 1955. Den har blivit renoverad och vinterbonad. På området finns även en serveringslokal med tillhörande pub. Där finns även en plats för utomhusteater samt en caravan parkering som drivs i ungdomsföreningens regi. Uppe i byn finns också Fias Inn som är en samlingsplats speciellt vintertid för barn och unga. Ann-Sofi Backgren delade även med sig av ungdomsminnen, främst från teaterverksamheten ”Molpe Tulavippor” samt från SÖU-Rock-tiden som var ett stort evenemang på 1980-talet på just denna plats.
Första workshopsdagen avslutades med en gemensam middag och diskussioner på restaurang Strand-Mölle i Molpe innan avfärd till övernattning i Vasa för deltagarna från Sverige.
Dag 2.
Den andra dagen inleddes på Svenska Folkskolans Vänners kansli i Vasa. SFV är en förening som sedan 1882 främjar bildning på svenska i Finland, bland annat.understöder de med kursbidrag till finlandssvenska organisationer och föreningar som i sin tur ordnar mindre former av kurs- och bildningsverksamhet. Första föreläsaren för dag 2 var Kim Smedslund som jobbar som internationell koordinator vid Finlands byar (motsvarar Hela Sverige ska leva i Sverige). Kim Smedslund berättade om Smarta byar-projekt på EU-nivån, och då speciellt om Smart Rural 27 (https://www.smartrural27.eu ). Följande föreläsare var Lauri Laaksonen från Viexpo (https://viexpo.fi/sv/framsida/ ). Andelslaget Viexpo hjälper små och medelstora företag att öppna och utveckla export. Förutom att Lauri allmänt presenterade Viexpos verksamhet, berättade han speciellt om Nordic hub och hur viktigt det är för mindre aktörer att jobba i klustertänk- och nätverk. Också inom det gränsregionala samarbetet har klustertänk- och nätverk ökat den senaste tiden. Avslutningsvis berättade Anna-Karin Öhman, sektorchef för fri bildning på SFV (https://www.sfv.fi/sv/hem/ ), om hur man inom SFV haft en lång tradition av att samverka gränsreginalt, främst med Västerbotten. Det har varit olika samverkandeprojekt, även inom landsbygdsutveckling till gemensamma bokcirklar och evenemang på båten såsom Litteratur tur och retur. Förutom de svenska deltagarna, deltog även Jonas Rönnqvist från SÖU och workshopsledaren Ann-Sofi Backgren i morgonens- och förmiddagens program och diskussioner.
De svenska deltagarna förflyttade sig tillsammans med Ann-Sofi Backgren till Gamla Vasa och till Yrkesakademins undervisningsrestaurang för lunch tillsammans med representanter från KulturÖsterbotten. Yrkesakademin (YA!) upprättshålls tillsammans med KulturÖsterbotten och Wasa Teater av samkommuen för Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur (https://www.sofuk.fi ), en stor utbildningsaktör på svenska i Finland.
Efter lunchen inledde kulturchef Åsa Blomstedt från KulturÖsterbotten (https://www.kulturosterbotten.fi )med att allmänt berätta om KulturÖsterbotten som projektaktör och vad som de just nu har på gång eftersom deras projektverksamhet är rätt omfattande. Projektchef Heidi Hummelstedt berättade sen specifikt om projektet Medeltiden 3.0 (https://www.kulturosterbotten.fi/vara-projekt/medeltiden-3-0 ), ett projekt som egentligen handlar om vår gemensamma historia. Därefter hade alla möjligheten att besöka Korsholms vallar, platsen för sommarens utgrävningar. Korsholms vallar är platsen för Korsholms slott som kan dateras tillbaka till 1300-talet och varifrån den tidens norra Sverige leddes. Efter besöket på utgrävningsplatsen för slottskullens hemlighet hölls en avslutande kaffediskussion i KulturÖsterbottens lokaliteter där vi kort utvärderade dagarna tillsammans men framför allt slog fast tid och plats för nästa workshop i Sverige.
Text: Kenneth Nordberg, Åbo Akademi