Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Minimera antalet potthål på länets vägar

 

Insändare publicerad i Sundsvalls Tidning 22 mars 2024

Som ett svar på Region Västernorrlands förslag till ny regional tillgänglighetsstrategi för människor och gods i Västernorrland föreslår Hela Sverige ska leva, Västernorrland att ett tak införs för antalet ”potthål” och tjälskador per 100-meterssträcka på våra vägar för att visa på det stora behovet av vägunderhåll som regionen har.

Det kan låta skämtsamt, men är ändå med ett stort mått av allvar eftersom vägstandarden i regionen är under all kritik utanför de europavägar som genomkorsar länet.Vi måste helt enkelt höja den lägsta miniminivån för vad som är acceptabel vägstandard för hela vägnätet i regionen.

Vår övergripande uppfattning är att Region Västernorrland lagt fram ett bra och i många avseenden väl täckande förslag till regional tillgänglighetsstrategi för gods och människor. Vi anser dock att den regionala strategin skulle kunna fokusera än mer på att inkludera landsbygdsperspektivet och vara ännu tydligare med tillgängliga transportlösningar ur ett landsbygdsperspektiv.

Det är framförallt inom tre områden som vi tycker att tillgänglighetsstrategin kan skärpas ytterligare:

  • För såväl jämlikheten som möjligheten att uppnå ett fossilfritt och tillgängligt transportsystem behöver mer göras. Tillgången till persontransporter på järnväg från länets alla sju kommuner är en sådan faktor.
  • Idag är vägstandarden under all kritik utanför europavägarna i regionen. Vägstandarden måste höjas för hela vägnätet i regionen och därmed skapa förutsättningar för ett tillgängligt transportsystem i hela regionen.
  • Vi hoppas att strategin är beredd att ta ett steg till och vågar tänka nytt. Vi behöver se nya transportlösningar på landsbygden, transportlösningar som möjliggör för företag att vara verksamma på landsbygden, barnfamiljer att bo och verka på landsbygden och äldre att bo kvar på landsbygden när de blir äldre.

Hela Sverige ska leva Västernorrland anser att ansatserna i förslaget till Regional tillgänglighetsstrategi för människor och gods i Västernorrland är bra, men ytterligare kraft behöver läggas för att se hela länets behov och utmaningar i många av förslagen i strategin.

Hela Sverige ska leva, Västernorrland
Emilia Rapp, Fränsta, ordförande
Hans-Erik Näslund, Kramfors, ordförande
Erik Löfgren, Resele, sekreterare