Hela Sverige

Tips på aktiviteter.

Runt om i Sörmland sker mängder med aktiviter på landsbygden. En del aktiviteter arrangeras av Hela Sverige Ska Leva Sörmland, andra med medlemsföreningar, lokala utvecklingsgrupper och andra aktörer som är viktiga för utvecklingen på landsbygden. Har du tips på aktiviteter tar vi gärna emot, meja oss på sormland@helasverige.se

Landsbygdsriksdagen i Jönköping arrangeras 20-22 maj 2022.

Landsbygdsriksdagen är Riksorganisationen Hela Sverige ska levas största evenemang och en av Europas största mötesplatser för lokal utveckling och landsbygdsfrågor. Landsbygdsriksdagen har arrangerats sedan 1989 och den kommande Landsbygdsriksdagen blir den sextonde i ordningen.

Självklart kommer Hela Sverige Ska Leva Sörmland vara på plats med representanter från vårt län och vi kommer också att låta oss inspireras under dessa och komma hem påfyllda med nya idéer.

De senaste åren har intresset för landsbygdsfrågor ökat, och ännu mer nu under pandemin. Dessutom har vi ett spännande valår framför oss, där vi vill lyfta landsbygdernas frågor extra högt på agendan! Vill du vara med och engagera dig för landsbygden är detta rätt forum.

Fredagens inspirationsresor visar goda exempel på lokal utveckling i regionen. Vi inviger riksdagen på fredag kväll på Kulturhuset Spira vid vattnet i Jönköping. På Elmia kongress & konserthus blir det seminarier, politikersamtal och mingel med hundratals deltagare under lördag och söndag. Det uppdaterade programmet kommer att publiceras här på vår webbplats inom kort.

Viktiga datum att hålla koll på:
27 januari: Anmälan öppnar för dig som är anmäld sedan 2020.
3 februari: Anmälan öppnar för övriga.
14 mars: Avgiften för anmälan höjs
19 april: Sista anmälningsdag

Landsbygdsriksdagen kommer vid behov att tillämpa vaccinpass och andra regler som medger största möjliga deltagarantal. Landsbygdsriksdagen förbehåller sig också rätten att på andra sätt anpassa genomförandet efter rekommendationer från myndigheter eller anläggning.

Varmt välkommen!

Läs mer om årets landsbygdsriksdag »

Att rädda en liten torpgård från förfall

Svenska byggnadsvårdsföreningen arrangerar flera evenemang om renoveringar och historiska vandringar i Sörmland. 24 april kl. 10-13 har man en workshop i Äs Kvarntorp 3, strax utanför Julita.

Om renoveringsprocessen och vilka material och metoder som använts. Att ta vara på det mesta och göra så få ingrepp som möjligt men ändå få till en hög året runt-standard och uthusen till bra bruksskick. Vilka hantverkare ska man anlita? Hur tänka när det kommer till isolering, indraget vatten, badrum, trädgård, ängar och skogspartier? Tidstypiska produkter från Eskilstuna Kulturbeslag AB presenteras. Möjlighet att ställa frågor om era egna ställen. Länsombuden Sofia Meurk och Björn Wadén håller i dagen.

Plats: Äs Kvarntorp 3, Julita (2 mil norr om Katrineholm).

Kostnad: 80 kr inkl. fika, icke medlem 120 kr. Swishbetalning efter bekräftelse. Max 20 deltagare.

Anmälan: Senast 17 april till Sofia Meurk, 0708-21 02 47.

Foto: Svenska byggnadsvårdsföreningen

Läs mer här »

Svenska byggnadsvårdsföreningen

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en ideell förening som bildades 1975 under det av Europarådet utlysta byggnadsvårdsåret. Vi är en oberoende, ideell förening som jobbar för skydda, vårda och bevara byggnader och bebyggelsemiljöer från alla tider. Det gör vi genom att skapa opinion, sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård, beprövad byggnadsteknik och hållbart byggande.

Läs mer här »

Aptitrundan Vår i Sörmland 28-29 maj

Sörmlands Matkluster arrangerar årligen en rad rundor runt om i Sörmland. Sista helgen i maj är det dax för försommarens stora runda bland ett 60-tal producenter. Ta chansen att uppleva Sörmländska rabarber och primörer. Runt om i Sörmland håller runt 60 lokala matföretagare öppet för att visa upp sin verksamhet.

Här möter du vårens primörer och goda måltider till försäljning. Flera av deltagarna har rabarber och primörtema under hela veckan. Gör din egen rundtur bland mathantverkare, kaféer och restauranger och njut av ett försomrigt Sörmland.

Passa på att bekanta dig med nya producenter och gårdsbutiker som kan bli din favorit bland sommarens alla besöksmål i Sörmland. Fira in sommaren i Sörmland!

Arrangör är: Sörmlands Matkluster

Läs mer om Sörmlands Matkluster »
Dags för Årsmöte

Välkommen på Årsmöte för Hela Sverige ska leva Sörmland. 22 mars 18.00 vid Studieförbundet Vuxenskolan Flen

Anmäl dig här »

Hela Sveriges Riksorganisation

Hela Sverige pratar med Årets kommun.

Finns det plats också för landsbygderna i regering...

Skolor i hela landet.