Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Våra utmärkelser.

Organisation Hela Sverige Ska Leva Sörmland delar varje år ut priser för att uppmärksamma årets landsbygdshjältar. Priserna delas ut i kategorierna, årets eldsjäl, årets serviceinsats och årets landsbygdsgrupp. Organisationer och privatpersoner i Sörmland har nominerat och skickat in mängder med förslag och styrelsen för Hela Sverige ska Leva Sörmland har utsett vinnarna för 2021. Priserna delas vanligtvis ut på årets landsbygdsting, men som på grund av pandemin genomfördes digitalt.

Årets vinnare är:

Årets eldsjäl – Johnny Andersson, Osprey Farm & Studio

Årets serviceinsats – Erika och Maria Malmberg, AutoMat Läppe livs

Årets landsbygdsgrupp – Stallarholmens nätverk

Årets eldsjäl på Landsbygden i Sörmland 2021
Johnny andersson, Osprey farm & Studio • Fogdö, Strängnäs.

För ett par år sedan kom årets eldsjäl på landsbygden som en virvelvind till Fogdön med penna, cykel och spade. Med sitt driv, sin kompetens och tydliga mål har han tillsammans med sin hustru Ina byggt upp Osprey farm till en självklar och levande plats, där arkitektur, konsthantverk och odling samverkar i ett cirkulärt tänkande med blicken mot framtiden.

På kort tid har de tillsammans utvecklat denna plats till en fantastisk och stimulerande besöksplats, som ger energi för såväl magen och som själen. Osprey farm är idag ett självklart besöksmål för många i Sörmland. Johnny Andersson har engagerat sig och blivit en stark motor i bygden för sitt sätt att samhandla.

Läs mer om Osprey Sweden Farm & Studio här »

Osprey Sweden Farm & Studio.

Osprey Sweden Farm & Studio vill arbeta för en levande landsbygd där arkitektur, konsthantverk och odling samverkar i ett cirkulärt tänkande.

Medarbetare:
Johnny Andersson / arkitekt & odlare
Ina M Andersson / keramiker, konstnär och bildpedagog
Angelina / mästare
Clara / trädgårdsmästare
Rasmus Andersson / trädgårdsmästare
Maggo & Lova / vallhundar som samlar in familjen

Vårt mål är att odla ekologisk näringsrik mat med kärlek och vård för vår jord, ”no dig”, till den lokala marknaden.

Studio Osprey skapar eget bruksgods och keramik i olika leror och bränntekniker bland annat japansk rakuteknik.
Prova lera och keramik hos oss.

Välkommen till en ny mötesplats på Fogdö strax utanför Strängnäs.

Johhny och Ina M Andersson 

Läs mer om Osprey Sweden Farm & Studio »

Årets serviceinsats på Landsbygden i Sörmland 2021
Erika och Maria Malmberg, AutoMat – Läppe livs.

I maj 2021 öppnade systrarna Erika och Maria Malmberg upp dörrarna till “AutoMat Läppe Livs”, en obemannad butik som ger service till Läppebor men även till ortens campinggäster och fritidsboende. Genom lyhördhet och samverkan med lokalsamhället har systrarna Malmberg utökat utbudet i butiken utifrån efterfrågan. De har visat att det går att ge service året runt och med generösa öppettider även på en mindre ort.

Genom sin satsning har systrarna Malmberg inspirerat andra, fler har upptäckt
möjligheten med att starta obemannade butiker. Uppmärksamheten och studiebesöken vid butiken i Läppe har bidragit till att sätta både lokalorten, Vingåkersbygden och hela Sörmland på kartan.

Erika och Maria Malmberg är två unga kvinnliga entreprenörer som vågat investera och satsa på en verksamhet som bidrar till viktig samhällsservice som snabbt blivit en naturlig samlingsplats i Läppe. Detta gör systrarna till viktiga förebilder för att fler unga ska våga och vilja satsa på sina idéer på landsbygden. Vi vill gratulera till utmärkelsen årets serviceinsats på landsbygden i Sörmland.

Läs mer om Läppe livs här »

Många gläds över obemannade matbutiken: ”Det är viktigt”.

I maj öppnade ”AutoMat Läppe Livs” upp sina dörrar. Butiken drivs av systrarna Erika och Maria Malmberg, som kommer från trakten.
Fördelen med en obemannad butik på landsbygden är, enligt Erika Malmberg, att priserna på varorna kan hållas ned, då de har lägre personalkostnader än bemannade butiker.
”När vi öppnade butiken hade vi cirka 750 varor. Nu har vi över 970 varor och ökningen beror på önskemål från kunder, vilket är roligt”, säger Erika.

Text: Matthias Larsson, Sveriges Radio

Lyssna på inslaget om Läppe livs i Sveriges Radio P4

Erika och Maria Malmberg utanför butiken i Läppe.

Läs mer om Läppe livs »

Årets landsbygdsgrupp på Landsbygden i Sörmland 2021
Stallarholmens nätverk.

Stallarholmens Nätverk har gjort halt, sett sig omkring, tagit tag i sitt lokalsamhälle och stakat ut framtiden för ett livaktigt lokalsamhälle på landsbygden. Genom att aktivt ”felsöka” gamla strukturer och surfa på Stallarholmens inflyttning av nya engagerade bybor har Stallarholmens Nätverk gjort ett gediget utvecklingsarbete som bäddar för ytterligare handlingskraft i lokalsamhället.

Nätverket har bl.a skapat ett lokalt callcenter ”En väg in” som underlättar för transport av initiativ och idéer. Genom smart resurshushållning har Stallarholmens kommunikationmedier samlats under Nätverket så att varje ideell timme paras med det ekonomiska stöd föreningen beviljats från kommunen.

Stallarholmens Nätverk har gjort en rejäl utvecklingsresa och toppat detta med sin nya devis “Stallarholmens nätverk – vi gör allt möjligt”. Vi gratulerar Stallarholmens Nätverk till utmärkelsen årets landsbygdsgrupp 2021.

Läs mer om Stallarholmens nätverk här »

Stallarholmens Nätverk.

Stallarholmens Nätverk grundades 1996 och har sen starten jobbat för att Stallarholmen ska bli en alltmer attraktiv plats när det gäller arbete och fritid, boende och service. Vi är en plattform för samarbete mellan föreningar, företag, kyrka, skola, engagerade privatpersoner, kommun och andra aktörer.

Vår vision
Stallarholmens nätverk ska vara navet i det gemensamma arbetet att utveckla kommundelen. Vi vill vara en plattform som lyssnar till de behov och de idéer som finns på orten och bidra till att de förverkligas. Föreningen ska också verka för att öka samarbetet med Strängnäs kommun och för att kommundelen tilldelas kommunala ekonomiska resurser så att Stallarholmen kan fortsätta utvecklas.

Ordförande Jaakko Peltola var mycket glad över priset.

Läs mer om Stallarholmens nätverk »

Hela Sveriges Riksorganisation