Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Nominering till Årets Landsbygsutvecklare

Ulla Blomqvist

Hela Sverige ska leva Västerbotten nominerade Ulla Blomqvist till Årets Landsbygdsutvecklare i Sverige. Efter sin pensionering från Umeå universitet ville Ulla Blomqvist göra en rejäl insats för att lyfta matkulturen längs Vindelälven.

Intresset ökade med tiden och de senaste tio åren harhon varit en av de flitigaste förkämparna av en sammanhållande kulinarisk region i hela södra Lappland.Hon har genom åren drivit flera spännande och framgångsrika projekt inom detta område.

Nu senast projektet Lapland a Culinary Region som nyligen prisades av Region Västerbotten som det bästa projektet 2022. Det övergripande målet med Lapland a Culinary Region har varit att sätta landskapet Lappland med dess unika produkter på kartan vad gäller mat. Lapland a Culinary Region har haft som mål att lyfta Lapplands unika matprodukter. I projektet ingick insatser för att främja det lokalproducerade och öka förädlingen av lokalaråvaror. Ett annat mål har varit att få fler ”spetsrestauranger” och restauranger i regionen att utvecklas vidare mot en plats i White Guide med fokus på lokala råvaror och produkter.

Under projektets gång har utbildningssatsningar gjorts mot olika målgrupper. Ett stort antal matevents i form av ”joint ventures” mellan matproducenter, restauranger och matställen har också anordnats runt om i regionen och resulterat i spännande och uppskattade matupplevelser.Få personer har engagerat sig hårdare för inlandets matkultur än Ulla Blomqvist . Nu är hon i slutfasen i en förstudie om livsmedelsproduktionen och utvecklingen av restaurangerna i Biosfärområdet längs Vindelälven.