Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Årets socken

Årets socken 2024

Hablingbo är en levande socken med stark entreprenörsanda och ett rikt föreningsliv. En socken att besöka året om. Sommartid kan man ta in på byns vandrarhem eller hotell, om man vill hinna med att uppleva flera dagar i denna fantastiska socken på södra Gotland.

Motivering

I socknen finns en stark entreprenöranda. Här finns många livskraftiga lantbruk med både djurhållning, växtodling och skogsbruk. Här finns bland annat flera stora mjölkgårdar.

Socknen är även ett attraktivt besöksmål. Flera konsthantverkare har sin ateljéer öppna året runt och har kunder som återkommer år efter år.

Det är en socken som är känt för sina många restauranger och sommartid kan man ägna sig åt att cykla runt mellan de olika serveringarna. Även vintertid finns det möjlighet att få en god middag på en restaurang.

Det finns också ett antal sängplatser för dem som vill övernatta i här. Vandrarhemmet har nästan alltid fullbokat under sommarsäsongen och socknens hotell har vunnit flera priser för sin service och sina fina rum.

Gårdsbutikerna är flera och där man bland mycket annat kan köpa kött, grönsaker och lammskinn från socknen. En av de större gårdsbutikerna tar sommartid emot flera turistbussar per dag.

Föreningslivet är levande i den här socknen. Idrottsföreningen, historiskt mest känt för pärk och varpa, erbjuder nu även kurser i tennis. Sommartid är det många som utnyttjar socknens utegym på idrottsplatsen. Bygdegårdsföreningen har även den utökat sin verksamhet senaste åren med till exempel barnverksamhet. Röda Korset erbjuder en regelbunden mötesplats för sockenborna med sitt återkommande ”Klucku tei”, som brukar vara mycket välbesökt.

Socknen erbjuder många arbetstillfällen där flera är åretruntanställningar inom lantbruk, byggverksamhet och även inom vård/omsorg. I socknen finns en anda av att man hjälps åt och samarbetar, vilket gör Hablingbo värdiga utmärkelsen Årets Socken 2024

Hela Sverige i samverkan

Utmärkelsen Årets socken utses sedan 2021 av Hela Sveriges Gotlandsavdelning i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och en representant från tidigare års socken. Nytt från och med 2022 är att årets socken får 10.000 kr av Hela Sveriges Gotlandsavdelning att göra något gemensamt i socknen för.