Hela Sverige

Årets socken

Ingela Pelje, ordförande i Västergarns hembygdsförening, tar emot blommor av Ola Eriksson.

Årets socken 2023

Västergarn är en liten kustsocken med god gemenskap. Det är en aktiv och levande socken med flera duktiga, drivna, engagerade eldsjälar som gör allt och lite till för att engagera barn och ungdomar i olika idrotter som pärk , varpa, löpning, golf och segling.

En kustsocken med världsarvsteknik

Den gamla skolan är numera hembygdsgård och fungerar som navet i socknen med aktiviteter och arrangemang under hela året. Intill hembygdsgården finns  en naturstig med lek- och grillplats. Valbyte strandbod vid det gamla fiskeläget vårdas av hembygdsföreningen och är öppen för att kunna användas av alla, inte bara sockenbor utan även utsocknes. Föreningen Träibatn bringar liv i hamnen i Västergarn med sina vackra träbåtar och erbjuder olika aktiviteter och arrangemang året runt. Föreningen vårdar de gamla klinkbyggda allmogebåtarna, en teknik som utsetts till världsarv.

Framgångsrikt företagande

I Västergarn finns ett blomstrande näringsliv och där finns både hotell, pensionat och lanthandel. Hotell Stelor har tilldelats priset för ”Årets besöksgärning” för att man här har skapat en hållbar året runt-anläggning. Vi hittar här Kronholmen, som är Sveriges bästa golfanläggning. Västergarn har ett uppskattat sportfiske i Västergarnsån och så finns det många spår av vikingatida anläggningar. Här finns också Gotlands, kanske till och med världens, minsta museum.

En utmärkelse som ger ringar på vattnet

Västergarn är väl värda att vara årets socken 2023. Stafettpinnen lämnas över av Etelhem, där Ola Eriksson vittnar om att sammanhållningen blivit ännu bättre. Tack vare utmärkelsen har fler människor engagerat sig och nya band har knutits.

Hela Sverige i samverkan

Utmärkelsen Årets socken utses sedan 2021 av Hela Sveriges Gotlandsavdelning i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan och en representant från tidigare års socken. Nytt från och med 2022 är att Energicentrum Gotland kommer att genomföra en energidag i samverkan med årets socken, som också får 10.000 kr av Hela Sveriges Gotlandsavdelning att göra något gemensamt i socknen med.