Hela Sverige
Nyheter5 juli, 2022

Samverkan för utveckling i Norrbotten

När medverkande byar/bygder är spritt runt om i länet så passar det bra med digitala möten, Slagnäs i Arjeplogs kommun nära länsgränsen mot Västerbotten, Muodoslompolo Pajala kommun nära riksgränsen mot Finland och flera byar däremellan.

Vi har genomfört första gemensamma mötet med de medverkande byarna. Syftet med mötet vara att få träffas och skapa kontakter mellan varandra. Vid detta möte så fanns Långträsk Piteå kommun, Moskosel Arvidsjaurs kommun, Murjek Jokkmokks kommun, Soutujärvibygden Gällivare kommun och Muodoslompolo Pajala kommun. Vi kommer att ha fler möten digitala men även något fysiskt möte inplaneras. Vi kommer att ha möten med olika teman exempelvis finansiering som kommer att ge dem kunskaper vart de kan söka pengar för sina framtida projekt.

I detta möte lyftes frågor som var viktiga för dem,

-Boendemiljön är viktigt om man vill ha inflyttning, att öka aktiviteter som man kan göra tillsammans ung som gammal. Att skapa mötesplatser även utomhus där man kan träffas och träna eller bara surra med varandra.

-Det saknas kommersiellt boende i de medverkande byarna, behov av att kunna hyra ut till arbetare och turister.

-Besöksnäringen är en näring som de flesta tycker kan utvecklas.

-Samverkan mellan olika aktörer i ort är viktig för att få en långvarig utveckling, att bjuda in företag att samverka med föreningar kan vara ett sätt.

-Vi är så många små byar i länet men vi har så mycket gemensamt!

-Digitala tjänster går att utveckla det är fantasin som sätter stopp!