Nyheter
Så lyfter vi hela Sverige.

Erik A Eriksson och Emilia Rapp deltog på Almedalsveckan. Intensiva dagar - där civilsamhällets bidrag till samhällsutvecklingen stod högt på agendan. Ett av många tillfällen där Hela Sverige ska leva lyfter landsbygdsperspektiven - och företräder byarörelsen.
Riksorganisationen för Hela Sverige ska leva har många roller. En av dem är att lyfta landsbygdsperspektiven och företräda byarörelsen i olika sammanhang – både tillfälliga och mer långsiktiga.
Elva exempel från 2023:
- Vi deltar i två av tre analysgrupper som Landsbygdsnätverket tillsatte under hösten 2023 för att stärka arbetet mot målen i det svenska genomförandet av EU:s gemensamma jordbrukspolitik. Analysgrupperna heter Hållbara gröna näringar och Stärkt landsbygdsperspektiv (hos offentliga aktörer). Sedan tidigare sitter vi också i styrgruppen för Landsbygdsnätverket.
- Vi deltar i den referensgrupp som regeringen tillsatt i samband med översynen av den nationella landsbygdspolitiken.
- Under 2023 deltog Hela Sverige ska leva i de första mötena med ett nybildat råd för civil beredskap. Bakom initiativet står myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som genom det vill stärka civilsamhällets roll i frågor som rör krisberedskap och civilt försvar.
- Under 2023 har Hela Sverige ska leva en av 22 platser i Partsgemensamt forum (PGF) – där civilsamhället och representanter från regeringen diskuterar förutsättningarna för det civila samhällets organisationer. På mötet i oktober stod till exempel platsens betydelse i centrum för diskussionerna.
- I början av oktober ägde den nationella Leaderkonferensen rum – denna gång i Lycksele. Hela Sverige ska leva medverkade både i publiken och programmet, bland annat genom vår ordförande Erik A Eriksson.
- Sverige har vid en internationell jämförelse en väl utbyggd bredbandsinfrastruktur – men det finns samtidigt stora brister i likvärdigheten. För att driva på utvecklingen finns ett nationellt Bredbandsforum, där Hela Sverige ska leva har en plats i styrgruppen sedan 2016. Den 18 januari greppade civilminister Erik Slottner (kd) ordförandeklubban, vilket betyder att Terese Bengard som representerar Hela Sverige ska leva fick uppleva sin sjätte minister på sju år i detta sammanhang.
- Under vecka 26 deltog Emilia Rapp och Erik A Eriksson (då alldeles pinfärsk som ordförande) från Hela Sverige ska levas styrelse på Almedalsveckan i Visby. Fem dagar med massor av möten och människor – där frågor om civilsamhället stod högt på agendan.
- I början av maj ägde den nystartade Landsbygdsveckan rum, där Hela Sverige ska leva deltog i panelsamtal och ett flertal programpunkter – såväl nationellt som regionalt och lokalt. Bakom initiativet stod Tillväxtverket, Sveriges Lantbruksuniversitet och Landsbygdsnätverket.
- Bara några dagar efter Landsbygdsveckan träffade Hela Sverige ska leva landsbygdsminister Peter Kullgren. ”Det är viktigt att vi i Hela Sverige ska leva har en regelbunden dialog med politiken så detta möte har varit mycket givande” säger ordförande Irene Oskarsson.
- Hela Sverige ska leva ingår som part i forskningsprojektet Fairtrans – som under 2023 haft flera möten. Ett av dem ägde rum den 15-16 mars i Östersund – som vanligt med rättvis omställning till ett fossilfritt samhälle i fokus.
- Våra ordförande Irene Oskarsson och Magnus Ek (dåvarande) rivstartade januari med att åka på den stora konferensen Folk och Försvar i Sälen. Hela Sverige ska leva företräder föreningar och byagrupper som är mycket viktiga för att en bygd ska fungera i såväl normaltillstånd som i kris och i värsta fall krigstider – vilket inte minst varit tydligt i samband med till exempel skogsbränder och översvämningar under senare år.
Med det sagt: Allra mest händer såklart i våra 24 länsavdelningar och de tusentals lokala grupper som finns under vårt paraply. Men, det är en helt annan historia.