Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet
Nyheter

Mötesplats Samhällssäkerhet 2025

Den årliga konferensen Mötesplats Samhällssäkerhet hölls den 18-19 mars 2025 och samlade cirka 500 deltagare från hela samhället, inklusive kommuner, regioner, företag, myndigheter och organisationer. Bland talarna fanns regeringsrepresentanter, generaldirektörer från MSB och Myndigheten för psykologiskt försvar, chefen för försvarsstaben, SVTs VD, Försvarshögskolan, FOI, SLU, RISE och många fler. Mathz Eriksson och Olle Häggbom från Hela Sverige ska Leva, Örebro län deltog vid konferensen samhällssäkerhet.

Huvudpunkter från konferensen

Sveriges Motståndskraft: Ministern för civilt försvar, Carl Oskar Bohlin, betonade att världsläget kan bli mycket sämre och att Sveriges förmåga inom civil beredskap ökar, men att det går för långsamt. Mikael Frisell, ny chef för MSB, underströk vikten av konkret förmåga och att beredskap byggs på lokal nivå.

Svensk/Finskt Samarbete: En panel diskuterade hur samarbete mellan Sverige och Finland kan stärka motståndskraften. Finland är föregångare inom beredskapslagring och -produktion, vilket beror på deras utsatthet och beroende av sjöfart.

Kris- och Krigsjuridik: Forskare från FOI lyfte fram hur skyddet för civila kan urholkas av hur mobiltelefoni används i krig.

Livsmedelsberedskap: Brian Kuns från SLU talade om Ukrainas motståndskraftiga jordbruk och hur småjordbruk spelar en viktig roll för livsmedelskonsumtionen. I ett efterföljande samtal diskuterades hobbyodlingens betydelse för försvarsviljan.

NATO och Sveriges Roll: Diskussioner kring Sveriges roll inom NATO och de nya krav som ställs på sjukvården och kommunikation.

Cybersäkerhet och Informationspåverkan: Analytiker från Myndigheten för psykologiskt försvar och RISE diskuterade cyberangrepp och påverkanskampanjer.

Försvarsviljan och Skyddet av Demokratin: Den avslutande diskussionen betonade att demokratin är hotad och att tilliten i samhället har eroderat de senaste 10-15 åren.

Utställningen 

På den mässa som hölls i samband med konferensen presenterade utställare produkter och tjänster inom områden som hållbar mat för beredskapslagring, vattenrening, energiproduktion och mycket mer.

Det seminarium på konferensen som kan intressera många inom Hela Sverige ska Leva är det om livemedelsberedskap så här kommer ett lite längre referat.

Livsmedelsberedskap 

Brian Kuns från SLU talade om Ukrainas motståndskraftiga jordbruk. Jordbruksproduktionen har i stort sett upprätthållits under kriget och exporten även den. Ukraina är världens största spannmålsexportör. en tredjedel av jordbruksproduktionen utförs av småjordbrukare och trädgårdsodling inkl kreatur. Resterande två tredjedelar produceras av storjordbruk och företag där de största har arealer på tiotusentals hektar. De mindre jordbruken står för mer än hälften av livsmedelskonsumtionen i Ukraina. Småjordbruken innebär korta distributionsvägar. Självhushållning och försäljning på lokala marknader. De många småjordbruken är inte hobbysysselsättning utan en livsnödvändighet på en fattig landsbygd som avbefolkas i snabb takt. De är viktiga och det intensiva småjordbrukandet ger mening för människor utan andra försörjningsalternativ och utgör till stor del en informell ekonomi.

I ett efterföljande samtal där Camilla Eriksson, forskare från FOI, deltog tillsammans med förre utredaren av Sveriges livsmedelsberedskap, Martin Allard diskuterades bl a hobbyodlingens betydelse. I utredningen som presenterades förra året om livsmedelsberedskap framhöll Allard att beredskapen främst var en distributions- och logistikfråga och att nuvarande centraliserade livsmedelsproduktion var det vi skulle utgå ifrån. Men idag kan man enas om att trädgårdsodling har en stor potential men att det finns ett behov av innovationer inom området. Potentialen ligger inte främst i volym och möjlighet att försörja hela befolkningen utan mer i att den påverkar försvarsviljan. Den egna eller gemensamma odlingen av rotfrukter, grönsaker och frukt upplevs som meningsfull och stärkande samt kan vara ett sätt att stärka sammanhållningen i befolkningen.