Hela Sverige
Logotyp för Hela Sverige Logotyp för Hela Sverige Hoppa till huvudinnehållet

Krisberedskap

 

Vad skulle hända på landsbygden om en katastrof inträffar? Hur väl är vi förberedda och hur skulle vi reagera om en kris blir vår dagliga verklighet? Hela Sverige ska Leva, Örebro län, kan ge ett bidrag om 5 000 kr till medlemsföreningar som börjar arbeta med att bygga ByBeredskap.

Stöd för att bygga ByBeredskap

Som medlemsförening kan ni få ett bidrag om 5 000 kr för att starta arbetet med att bygga ByBeredskap.

Syftet är att uppmuntra och underlätta en bra start på arbetet. Det gäller att komma i gång, ha styrelsens med sig och att få fler som tycker att ByBeredskap är en bra fråga för föreningen att jobba med.

Varför inte satsa en del av stödet på en träff med något gott att äta? Eller vill ni hellre satsa på ett inköp av något alla i bygden kan ha nytta av? Det är ni som vet bäst vad er bygd vill satsa på.

Kontakta Mathz Eriksson: mathz@telia.com  eller Olle Häggbom: olle.haggbom@gmail.com för mer information.

Ensam är inte stark.

Vi alla är nog idag medvetna om att man bör förbereda sitt hushåll för en eventuell kris. Men kriser har både förutsägbara och oförutsägbara konsekvenser. Vid t ex en översvämning kan man kanske inte ro i land allt själv, inte heller vid en stor brand eller storm. Problem som du kan klara på egen hand kan kanske någon annan inte alls lösa eller omvänt. Tänk på krisberedskap som ett gemensamt ansvar.

Landsbygden och dess boende är i regel mer motståndskraftiga när kriser inträffar än de som bor i tätorter och städer. Det finns ofta alternativa uppvärmningssystem och egna vattenkällor. Utedassen finns kanske kvar och vi känner våra grannar. Vi har kläder för utomhusbruk och pannlampor för att lysa upp i mörkret.

Samtidigt har landsbygden genomgått en stor omställning från att bestått av många mindre jordbruk till att bestå av fler familjer som bor i enskilda villor som kanske saknar de kunskaper och resurser som man tänker sig landsbygden har. Resurserna finns men är mer koncentrerade till de som idag driver aktiva jord- eller skogsbruk.

Vi inom Hela Sverige ska Leva ser att det är de gemensamma krafterna i våra byar och socknar som är det viktiga. Kunskaper och resurser finns men att de boende själva måste organisera sig i egna byalag eller föreningar.

Kriser och olyckor är sällan planerade, de bara händer. Beredskap för kriser är däremot planerad. Om det inte finns en förening av något slag hos er hjälper vi gärna till att bilda en. Vi stöttar er gärna att komma igång med att bygga beredskap för kris eller till och med krig.

Krisberedskap i din by.

För föreningar kan krishantering vara en gåva när det gäller att mobilisera en bygd. Få frågor är så okontroversiella, angår alla och leder till den ofrånkomliga slutsatsen att en förening behövs om vi ska kunna lösa gemensamma problem.

Gör som föreningen i Eker, samla en grupp eller bjud in alla medlemmar till ett möte. Läs mer i artikeln ÖVERSVÄMNING – EN PÅMINNELSE OM KRISBEREDSKAP.

ENSAM INTE STARK NÄR KRISEN KOMMER.

Som vi redan konstaterat – Gärna en låda med matvaror och ett spritkök när krisen kommer – men först goda relationer till grannarna.

Klas Fritzons blogginlägg bygger i stor utsträckning på en intervju med Veronica Strandh, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet. Intressanta resultat och reflektioner, väl värt dina ögon. ENSAM INTE STARK NÄR KRISEN KOMMER.

Mer information

En mer fullständig information inför och under en kris kan du läsa eller lyssna till på nedanstående plattformar:

Annan intressant information: