Det Civila Samhället och Idéburet Offentligt Partnerskap
Det Civila Samhället
Den sfär i samhället som ligger utanför den offentliga organiseringen, men som inte heller är en del av det vanliga näringslivet eller människors närmsta familjekrets har under senare årtionden börjat delas in i fyra olika begrepp. Det är dessa som tillsammans skildrar det civila samhällets mångfald.
- Det civila samhället
- Den sociala ekonomin
- Den tredje sektorn
- Föreningslivet
Idéburet Offentligt Partnerskap
IOP är ett sätt för de medverkande att tillsammans jobba med utveckling och förnyelse. För att uppmuntra till att de offentliga aktörerna jobbar mer tillsammans beslutade Regionstyrelsen år 2021 att ta fram riktlinjer för IOP. De gäller för alla verksamheter inom Regional utveckling, Kultur och Hälso- och sjukvård. Av riktlinjerna framgår att ett IOP bör sikta på samverkan i fem år. Dessutom ska den vara ett komplement till det offentliga utbudet eller uppdraget.
Hur talar vi om för andra vilken nytta vi gör?
Den sociala ekonomins föreningar och idéburna aktörer gör stor nytta i samhället. Inte minst bidrar de till att möta stora sociala behov och hitta lösningar på de utmaningar och möjligheter samhället står inför. Den
positiva effekt en förenings verksamhet har på samhället, ekonomiskt eller i form av andra värden, kan kallas samhällsnytta eller social nytta. För att underlätta för föreningarna att beskriva vilken samhällsnytta de gör har Göteborgsregionens Sociala ekonomi tagit fram en guide för hur de kan presentera den.
Organisation
Inom Västra Götalandsregionen finns fyra plattformar (nätverk) för den sociala ekonomin, en i varje länsavdelning. I plattformarna samverkar civilsamhället kring olika gemensamma frågor. Det kan vara i utvecklingsprojekt för att lösa samhällsutmaningar, eller att stötta föreningslivet i stort. Plattformar samarbetar sedan centralt inom Västra Götalandsregionen i ”Sociala Ekonomins Råd”, SER. Det är en plattform för samverkan mellan den sociala ekonomin och Västra Götalandsregionen. I rådet sitter både företrädare för de fyra delregionala nätverken och förtroendevalda från Västra Götalandsregionen. SER ska jobba för ökad kunskap i frågor som gäller den sociala ekonomin och att hitta gemensamma handlingsvägar för utveckling, företagande och sysselsättning.
Kontaktuppgifter till de fyra plattformarna /nätverken och Sociala Ekonomins Råd (SER)
Sociala ekonomins nätverk i Skaraborg/SENS: Helena Dahlström, helena.dahlstrom@coompanion.se
Social ekonomi Sjuhärad/SES: Janne Nolin, janne@hemgarden.se
Social ekonomi Fyrbodal/SEF: Marie Pettersson, marie.pettersson@coompanion.se
Göteborgsregionens sociala ekonomi/GSE: Pia Svanqvist, piasvanqvist@gmail.com
Sociala ekonomins råd/Västra Götalandsregionen: Anne Svensson, anne.m.svensson@vgregion.se
Här kan du läsa mer om vad som definierar det civila samhället
Kärt barn har många namn - om det civila samhället »Här kan du läsa om vad som gäller för ett IOP och hur du ska gå till väga för att teckna ett.
Från idé till IOP - en guide för dig som vill utveckla ett idéburet offentligt partnerskap »Här kan du läsa hur din förening kan presentera er samhällsnytta
Metodguide för samhällsnytta »